Keuren in Ontario-dag 2: Aletia Ymkje (Julius 486) Model en kampioen

Kampioen Aletia Ymkje Model AA (Julius 486 x Ulbert 390) links met haar trotse eigenaren Ted en Tina VanderKooi, met voorbrengers Kai en Lisa Zijlstra. Rechts de algeheel reservekampioen Louwren R.F. Kroon AAA (Tymen 503 x Reinder 452) met Andre VanderKooi en voorbrenger Aebe van der Veer.

De tweede keuringsdag in Ontario kende op donderdag 7 september met de kersverse Modelmerrie Aletia Ymkje Model AA (Julius 486 x Ulbert 390) en de vierjarige Louwren R.F. Kroon AAA (Tymen 503 x Reinder 453) een fantastisch kampioensduo. Juryleden Sabien Zwaga en Willem Sonnema beleefden een dag vol kwaliteit en emotie.

Ted en Tina VanderKooi met hun Modelmerrie, rechts Kai en Lisa Zijlstra

Van Ster naar Model in twee dagen

Het was de beurt aan de merries op de tweede dag van de keuring. Omdat Aletia Ymkje de dag ervoor met haar 77 punten IBOP haar Voorlopig Kroonpredicaat definitief kon maken kwam de zevenjarige merrie in de rubriek Kroonmerries terecht. De merrie van de 78-jarige Ted en zijn vrouw Tina VanderKooi kreeg een eerste premie en werd aan het einde van de dag Model verklaard en uitgeroepen tot fokdagkampioen. Van Ster naar Model in twee dagen. Voor Ted en Tina VanderKooi een kroon op hun fokkerswerk en daarmee een memorabele en emotionele dag. Na een zwaar ongeluk eind vorig jaar, waarbij gevreesd werd voor zijn leven, kon Ted trots plaatsnemen op de kar om zijn kersverse Modelmerrie voor de wagen te presenteren in de menrubriek waar ze tweede werden.

Jeugdkampioen Roza KCF (Julius 486 x Stendert 447) met eigenaar Jack VanderKooy links, Elina de Groot, Bouke Feenstra en Rachel Mulder.

Jeugdkampioen Roza KCF

De enige twentermerrie op de keuring was Roza KCF (Julius 486 x Stendert 447) en zij werd jeugdkampioen. ‘Een hoogbenig twenter die iets meer expressie in het hoofd mocht hebben, goede bovenlijn en kruisligging. Ze stapte krachtig en regelmatig en draafde met veel afdruk en een mooi gebruik van het voorbeen.’ Roza is een dochter van Thirza fan Dulve Kroon AA (Stendert 447) is gefokt door KCF Farms van Jack VanderKooy en in eigendom van Rachel Mulder.

Hieke fan De Kromme Hikke Ster (Hessel 480 x Maiko 373) van eigenaar Kashtin Lang en juryleden Willem Sonnema en Sabien Zwaga.

Vier Sterren bij opnames

In de rubriek met opnames kregen vier merries een Ster met een tweede premie. De vijfjarige Hieke fan de Kromme Hikke Ster (Hessel 480 x Maiko 3730 mocht in exterieur wat royaler, maar ze overtuigde in beweging. De merrie van Kashtin Lang, gefokt door Pieter van Dijk, stapt met veel lichaamsgebruik waarbij ze haar voorbeen goed wegzet, en ze draafde met kracht.
De driejarige Maddy Stonecreek Ster (Norbert 444 x Doaitsen 420) werd Ster met een tweede premie. Een jeugdige merrie, gefokt en in eigendom van Gerben Steenbeek, die een edeler hoofd mocht hebben, een goede schouderligging en een goede kruisligging bezit, maar iets opwaartser gebouwd mag zijn. ‘Ze stapte in eerste instantie wat kort, maar kon later ontspannen. Ze heeft een draf met voldoende afdruk.’
Twee van de vier kwamen uit de KCF stal van Jack VanderKooy. De jeugdige May KCF (Teun 505 x Jisse 433) was iets gerekt, maar stapte actief en ruim met een goede draftechniek. De langgelijnde en hoogbenige Nora KCF (Elias 494 x Andries 415) is een halfzus van Auwert 514. ‘Ze heeft een edel hoofd, stapt voldoende en draaft met souplesse, afdruk en een goed achterbeengebruik’, licht Sabien Zwaga toe.

Drie nieuwe Stermerries bij de graadverhoging: Louwren R.F. Kroon (Tymen 503 x Reinder 452), Darsaan Ster (Andries 415 x Mintse 384) en Lisabet of Boonstra Friesians Ster (Alwin 469 x Onne 376)

Louwren in twee dagen van stamboek naar Kroon AAA

De rubriek merries voor graadverhoging was een ‘zeer aansprekende groep’, aldus de juryleden. Van de vier paarden konden ze er drie met een Ster waarderen, waarvan één met een eerste premie.
De eerste premie Ster was voor Louwren R.F. Kroon AAA (Tymen 503 x Reinder 453) die later promotie naar Kroon maakte en reserve algeheel dagkampioen werd. Louwren, in eigendom van Rachel en John Clifford, maakte zo promotie van stamboek naar Kroon, mede dankzij een IBOP van 85 punten die ze op de eerste dag van de keuring binnenhaalde. Louwren is jeugdig met een edel hoofd en veel ras, beschrijft Sabien Zwaga. ‘Het is een behendige merrie die vlijtig stapt en draaft met een goed achterbeengebruik, houding en souplesse.’ Louwren komt uit Ursel L.M. Ster (Reinder 452) die drachtig van Tymen 503 naar Amerika is verkocht.

De opvallend mooi belijnde Lisabet of Boonstra Friesians Ster (Alwin 469 x Onne 376) van Mark en Martha Boonstra haalde een haar Sterpredicaat met een tweede premie dankzij een actieve stap en een draf met veel ruimte. Met een 8 voor haar draf werd Darsaan Ster (Andries 415) ook Ster. ‘Ze heeft veel ras en een edel hoofd. In haar draf is ze opwaarts met schakelend vermogen en veel houding.’
De 12-jarige Stermerrie Lauwra Wv. Ster liet een hele goed stap zien en kreeg een eerste premie, maar kwam in beenwerk tekort om Kroon te worden.

Kroonmerrie Dinneke wint twee keer

De rubriek bestgaand rijpaard én de rubriek menpaarden werd gewonnen door de zesjarige Dinneke fan Dulve Kroon AAA (Tsjalke 397 x Jasper 366) die door Bouke Feenstra werd gepresenteerd. Dinneke haar merrieveulen Whisper KCF (Alger 522) werd op dag 1 van de keuring veulenkampioen. De tweede plaats bij het bestgaand rijpaard was voor nog een merrie van Jack Vanderkooi: de dertienjarige Gerlinde D. Model AA (Andries 415 x Folkert 353), de moeder van Auwert 514, werd door Elina de Groot gereden.

Vorig artikelCentraal Onderzoek: 18 hengsten ingecheckt in Exloo
Volgend artikelWorld Wide Friesian Tour: ‘we did it’