Keuren in Zuid Afrika: FTC-winnaar Hiltsje Kroon na een AAA-IBOP (met video)

De dinsdag 19 maart stond in Zuid Afrika in het teken van twee keuringen. Bij Adelprag keurden Sabien Zwaga en Annemieke Elsinga de Friese paarden en verklaarden ze Friesian Talent Cup 2022 winnares Hiltsje B.L. Kroon AAA (Nane 492 x Beart 411) Kroon, na het behalen van een AAA-score van 84,5 punten in haar IBOP onder het zadel. Bij Adelprag reed Chere Burger nog twee paarden naar een AAA-score: Tizian fan Ass Ster Sport Elite AAA (Epke 474 x Brandus 345) en Fedde Ster AAA (Meinte 490 x Norbert 444).

FTC winnaar wordt Kroon, moeder Prestatie

Hiltsje, gefokt door de familie Brandsma en in eigendom van Niekie Pienaar van Stoeterij Adelprag, is de winnaar van de Friesian Talent Cup 2022 en komt uit de sterk fokkende Kroonjuweel Marijke Amerins Kroon Preferent Prestatie AA (Beart 411 x Leffert 306), die met de AAA-score van Hiltsje ook Prestatie achter haar naam mag schrijven. Marijke Amerins – stam 25 – is 20 jaar en zette halverwege maart nog een volle zus van Hiltsje op de wereld. De merrie is de volle zus van de moeder van KFPS stamboekhengst Gosse 526.
Hiltsje liet op haar protocol een 9 noteren voor draf en voor houding en balans. ‘Een hele imponerende merrie met veel houding en balans’, beschrijft Sabien Zwaga. ‘Ze had wat last van spanning, maar toonde veel afdruk, techniek en liet in draf balans zien, met goede verruimingen. In galop had ze veel sprong.’
Bij de exterieurkeuring maakte de Stermerrie promotie naar Kroon. ‘Ze presenteerde zich uitstekend. Ze is grootramig, mag iets rijker in rasuitstraling, met een goede romprichtin en royale hoeven. In stap sluit ze goed aan en in draf laat ze veel balans en afdruk in draf laat zien.

AAA-feest bij Adelprag

De IBOP’s bij Adelprag leverden maar liefst drie AAA-noteringen op. Chere Burger reed naast Hiltsje ook de tienjarige Tizian fan Ass Ster Sport Elite AAA (Epke 474 x Brandus 345), die een maand uit de quarantaine was na zijn overtocht uit Nederland, naar 84,5 punten in de IBOP, goed voor het AAA-predicaat. Hij kreeg een 8 voor draf en impuls, een 8,5 voor houding en balans. Tijdens de exterieurkeuring kreeg Tizian – die al Ster is – de handen op elkaar. ‘Hij verpletterde ons met een weergaloze draf’, aldus Sabien Zwaga over de evenredig gebouwde, rassige hengst met sierlijke belijning. ‘Hij kwam in beweging fraai van de grond: elke pas was raak.’ Voor voorbrengers Ludo van der Weide en Willem Houterman een reden om nog een rondje extra te draven. Tizian is een halfbroer van de juni 2023 gestorven Wiebert 527 die in Zuid Afrika ter dekking stond.
De derde triple A was voor Fedde Ster (Meinte 490 x Norbert 444) die 82 punten verdiende. Sabien Zwaga geeft aan dat de hengst wat meer ruimte in stap mocht laten zien. ‘Maar hij draafde met veel souplesse en afdruk en heeft een fraai opwaartse galop.’

Walter van Adelprag (Wiebert 527 x Dries 421)

Twee eerste premie hengstveulens

Beide hengstveulens die Adelprag naar de keuring bracht kregen een eerste premie.
De langgelijnde en royaal ontwikkelde Xavier van Adelprag (Potter Doorndraai x Wiebert 527) heeft een verticale hals en mocht wat sterke in de bovenlijn. ‘Hij stapte taktmatig en draafde met veel balans.’ Ook Walter van Adelprag (Wiebert 527 x Dries 421) kreeg een oranje lintje. ‘Een modern hengstveulen met een lange, iets horizontale hals’, beschrijft Sabien Zwaga het in oktober geboren hengstveulen. ‘Hij schrijdt in stap en draaft met veel balans.’

Kyk van ‘t Lansink Ster (Jurre 495 x Beart 411)

Kyk met Ster maakt Wyp Kroonjuweel

Veulenboekhengst Kyk van ‘t Lansink Ster (Jurre 495 x Beart 411) werd Ster. ‘Hij mocht wat royaler in rasuitstraling’, zagen Sabien Zwaga en Annemieke Elsinga. ‘Maar hij is sterk gebouwd, iets naar voren, met een goede bovenlijn en een lang kruis. Hij stapt goed en draaft met voldoende houding.’ Kyk is gefokt door Rinus Loman en Carla Nijdam en een zoon van Wyp van ‘t Lansink Model Sport Preferent Prestatie AAA, die met de Sterstatus van Kyk nu ook Kroonjuweel als titel mag dragen.

Presentatie hengsten Reinoud en Anders 451

Als prachtig sluitstuk op de keuring bij Adelprag werden twee hengsten geprestenteerd. De 19-jarige Reinoud fan ‘e Homar Ster Sport Elite AA (Beart 411 x Nykle 309) en de 24-jarige Anders 451 stapten nog parmantig in het rond.

 

Vorig artikelNieuwe voorzitter GCF
Volgend artikelKeuren in Zuid Afrika: twee stamboekmerries gepromoveerd naar Ster (met video)