Keuren in Zuid Afrika: Gwendolyne van Pela Graca (Dries 421) Voorlopig Kroon

Imogen van Pela Graca Ster (Dries 421), Eben Ras en Celeste Steyn, Gwendolyne van Pela Graca Voorlopig Kroon (Dries 421), voorbrenger Anyway en Zelilah van DoorndraaiFriesian Ster met Markus Botes en Juanó Ferreira.

De tweede keuringsdag in Zuid Afrika op woensdag 15 maart op het fraaie fokbedrijf van Pela Graca leverde maar liefst vier Stermerries op, waarvan één Voorlopig Kroon werd. Een weerzien was er ook met de goed bewaarde stamboekhengsten Hette en Dries 421.

Zelilah van Doorndraai Friesian Ster

De afgevaardigden van het KFPS Annemieke Elsinga en Sabien Zwaga kregen acht merries in de Zuid Afrikaanse baan voor opname. Zelilah van Doorndraai Friesian (Tjalf 443 x Friso fan S.) werd gewaardeerd met een Ster tweede premie: ‘Een langgelijnde, moderne, luxe merrie met veel rasuitstraling en een goede lendenpartij’, omschrijft Sabien de zevenjarige merrie van Markus Botes. ‘Ze stapt krachtig en actief en draaft wat in een hoog ritme, maar met een voldoende sterk achterbeengebruik.’

Mooie oogst Pela Graca: twee Ster, één Voorlopig Kroon

Vier stamboekopnames kwamen van de fokkerij van Pela Graca. Dat resulteerde in een mooie oogst, want drie kregen Ster, waarvan twee zelfs met een eerste premie. De vierjarige Gwendolyne van Pela Graca (Dries 421 x Reinoud fan ‘e Homar) van Celeste Steyn kreeg een Ster met een eerste premie en maakte na haar tweede presentatie promotie naar Voorlopig Kroon. ‘Een hele fraaie, moderne merrie met opstaande hals en veel behang’, beschrijft Sabien. ‘Ze stapt ruim en actief. In draf maakt ze veel ruimte en heeft een goed achterbeengebruik.’ Moedersvader van Gwendolyne is Reinoud fan ‘e Homar, een zoon van Beart 411, waarmee Gwendolyne behoorlijk bloed van Jasper 366 door haar aderen heeft stromen.

Halfzusters Imogen en Goaitske

De tweede merrie die een Ster eerste premie verdiende was Imogen van Pela Graca (Dries 421 x Wikke 404). ‘Ze mocht in exterieur wat rijker, maar was zeer overtuigend in beweging.’ Van de vierjarige Imogen kwam ook nog een even oude halfzuster voor de juryleden: Goaitske van Pela Graca (Alwin 469 x Wikke 404), die een Ster met tweede premie kreeg toebedeeld. ‘Ze is een iets naar voren gebouwde merrie, met ruim voldoende ras’, aldus Sabien. ‘Ze had een ruime en taktmatige stap en draafde opwaarts met veel balans en zweefmoment. Ze liet een mooi voorbeengebruik zien, maar mocht achter wat sneller aantreden.’

Over de indrukwekkende presentatie van Hette 481 en Dries 421 later meer, inclusief bewegende beelden.

De dames juryleden sloten de dag op tijd af, de volgende dag is het om vijf uur opstaan, om half negen gaat het vliegtuig naar de volgende keuringslocatie.

Vorig artikelKeuren in Zuid Afrika: Tessa Ster, Celeste van Henson IBOP van 78 punten
Volgend artikelHeleboel geslaagden voor de cursus beoordelen