KFPS aansprakelijk voor schade onjuiste afstamming

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft op dinsdag 19 januari uitgesproken dat het KFPS aansprakelijk is voor de schade die fokker M.A. Janssen uit Weert heeft geleden doordat het KFPS hem in mei 2003 niet heeft geïnformeerd over het feit dat er twijfels waren ontstaan met betrekking tot de afstamming van zijn merrie Petra Boszorg. Het schadebedrag zal in een vervolgprocedure worden vastgesteld. Met dit hoger beroep wordt een eerder vonnis van april 2019 overschreven waarbij het KFPS niet aansprakelijk werd gesteld in dit geschil.

Vader onbekende hengst

Janssen kocht de in 1997 geboren merrie als anderhalfjarige van de fokker. Als vader stond Thomas 327 te boek. De eigenaar fokte negen veulens met de merrie. Kort na het laatste veulen – in 2012 – overleed de merrie. Uit dna-onderzoek uitgevoerd om het veulen, zonder schouw van moeder, te kunnen inschrijven, bleek de vader van de fokmerrie niet Thomas 327 maar een onbekende hengst te zijn. De werkelijke vader was niet meer te achterhalen. De merrie en haar nageslacht konden niet meer in de hoofdsectie van het stamboek ingeschreven staan.
De eigenaar probeerde de schade te verhalen bij de verkoper en fokker van de merrie, maar die eis werd in december 2016 door de rechtbank afgewezen. De eigenaar richtte zich toen op het KFPS omdat in 2003 al dna-onderzoek bij de merrie was gedaan. Toen bleek dat er ‘twijfel was over de afstamming van de merrie’, aldus het analysecertificaat van het Van Haeringen lab. De procedure is, dat in een dergelijk geval een tweede onderzoek plaatsvindt. Dit heeft echter niet plaatsgevonden. De rechtbank oordeelde twee jaar geleden, dat mede doordat de aanleiding van het onderzoek in 2003 niet vaststaat, zeker in het licht van de toen geldende reglementen en het onduidelijk is waarom het tweede onderzoek niet heeft plaatsgevonden, niet hard gemaakt is dat het KFPS blaam treft. Het hof oordeelt in het vonnis van 19 januari 2021 echter, dat het KFPS heeft verzuimd deze informatie te delen met de eigenaar van het paard en een tweede onderzoek uit te voeren, terwijl je dat wel van een stamboek zou mogen verwachten. Het KFPS beraadt zich nog over het eventueel in cassatie gaan.

Standaard DNA onderzoek

DNA onderzoek ter controle van de afstamming van Friese paarden is in de huidige fokkerij -in tegenstelling tot dit voorval van 18 jaar geleden – al een aantal jaren standaard. Van Stermerries en fokmerries wordt op basis van haarmonsters de afstamming consequent gecontroleerd en zonder uitzondering gedeeld met alle betrokkenen. Een niet kloppende afstamming is zo relatief snel in beeld. Incidenteel komt het ook nu nog voor, meestal als gevolg van een menselijke fout, bijvoorbeeld door het verwisselen van rietjes bij het insemineren. Vaak is de werkelijke afstamming met aanvullend dna-onderzoek weer te achterhalen.

Vorig artikelGeen doorverwijzingen na her- en nakeuring
Volgend artikelWendy Okkema: “Gouden huisje voor Stal Okkema’s Eos (Olgert 445) in de VS”