KFPS jaarverslag 2020: foktechnische en sportieve vooruitgang

Het jaar 2020 is sportief en foktechnisch voor het KFPS succesvol verlopen, ondanks Covid-19. In het KFPS Jaarverslag 2020 valt te lezen dat het aantal Preferente en Prestatiemerries sterk is toegenomen en het Sterpercentage op de locatiekeuringen ongekend hoog was.

68 locatiekeuringen

Dankzij de 68 locatiekeuringen kon de fokkerij doorgaan. In Nederland is het aantal gekeurde Friese paarden daarmee op peil gebleven, het buitenland bleef vanwege reisbeperkingen in aantal ver achter. Opvallend is het hoge Sterpercentage van bijna 55% bij de driejarigen. Het meerjarige gemiddelde ligt tussen 35 en 40%. Ook het percentage eerste premie veulens lag met 24% op recordhoogte. In het verlengde van de fraaie keuringsresultaten kon het stamboek in 2020 ook nog eens 58 merries als Preferent in de boeken opnemen. Dat waren er 19 meer dan in 2019. Ook haalden 28 merries het Prestatie predicaat, dankzij sterke sportprestaties van hun nakomelingen. Het dubbele aantal van het jaar ervoor.

Met online meer aandacht voor de fokkerij

De zeer succesvolle Hengstenkeuring helemaal aan het begin van 2020 was in recordtempo uitverkocht. Honderdduizenden mensen over de hele wereld konden, via een live uitzending in vier talen, ook het kampioenschap van Matthys 504 meebeleven. De locatiekeuringen werden ook via livestream uitgezonden en zijn terug te kijken op het KFPS YouTube kanaal. Zo keken tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland mee. Daarmee kenden de keuringen een enorm bereik wat ook de kennis en interesse in de fokkerij van het Friese paard ten goede kwam. De noodzakelijke online communicatie leverde overigens voor het platform Phryso.com een dubbel aantal bezoekers op dan het jaar ervoor.

Erkend als dressuurpaard

Sportief gezien was het gemis van wedstrijden en competities groot. Een flinke opsteker was echter het lidmaatschap van de WBFSH, de World Breeding Federation of Sport Horses. De erkenning van het Fries paard als sportpaard opent deuren naar grote internationale wedstrijden, zoals de Olympische Spelen en het WK jonge dressuurpaarden, waarvoor inmiddels ook al een aantal Friese paarden in de race zijn om opgenomen te worden in de Nederlandse selectie. De grote ambassadeur van dit lidmaatschap, Elias 494, werd in 2020 uitgeroepen tot KFPS Paard van het Jaar.

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2021 Engels

Vorig artikelHoe gaat het verder met het keuringsseizoen?
Volgend artikelLivestream locatiekeuring Stal Sibma & Dekstation Gaasterland – 12 mei