KFPS keuringsjaar 2020: meer paarden, meer Sterren

In het keuringsjaar 2020 werden er bij het KFPS meer merries gekeurd. Foto: Karin Sevink

Ondanks de maatregelen rondom corona, en dankzij de locatiekeuringen, heeft het KFPS een heel goed keuringsjaar achter de rug. Gedurende het keuringsseizoen 2020 zijn er 100 driejarige paarden meer gekeurd dan voorgaande jaren, een stijging van 20%. Ook het Sterpercentage lag met 55% hoger dan gemiddeld. 2020 was bovendien goed voor 16 Modelmerries en 59 merries die promoveerden naar (Voorlopig) Kroon.

Jonge paarden profiteren

Het zijn vooral de jonge Friese paarden die zich het afgelopen keuringsseizoen goed hebben laten zien, analyseert Wytske Schuth, manager keuringen en opleidingen bij het KFPS. ‘De omstandigheden rondom de locatiekeuringen zijn ideaal. De paarden hoeven niet te reizen en kunnen zich in alle rust laten zien op het terrein wat ze kennen’, noemt ze als verklaring voor de goede resultaten. ‘Ook de kwaliteit van de bodems was bij de meeste trainingslocaties goed en ook dat komt de prestatie ten goede.’ In de cijferlijst van het keuringsresultaat is dat opvallend duidelijk zichtbaar in de draf. ‘Voor de draf scoorden de driejarigen het afgelopen seizoen 0,4 punt hoger. Dat telt in het totaal dubbel mee en dat verklaart het hogere Sterpercentage. De gemiddelden voor ras, bouw, beenwerk en stap waren vergelijkbaar met andere jaren.’

Oudere paarden gelijk

Bij de oudere paarden, de Ster- en Kroonmerries is het resultaat vergelijkbaar met voorgaande jaren. De veulenkeuringen leverde een wat lager aantal gekeurde veulens op. Maar al met al gaat het keuringsseizoen 2020 de boeken in als bijzonder succesvol, ondanks, en ook dankzij corona.
Een uitgebreide evaluatie van het keuringsjaar 2020 valt te lezen in het decembernummer van Phryso.

Vorig artikelDatum Hengstenkeuring 2022 bekend – 13 t/m 15 januari
Volgend artikelDubbelfraaie kalender: foto’s met Friese paarden steunen KWF kankerbestrijding