KFPS reis Denemarken: bij Blue Hors en Hessel Jan Oosterhof (met video)

Zo’n 30 Friese paardenliefhebbers zijn vanuit Nederland vier dagen naar Denemarken vertrokken voor een paar mooie excursie en het vieren van het 35-jarig jubileum van het  Deens Friese paarden stamboek. Op donderdag 18 augustus werd het opfok-trainings- en fokcentrum Blue Hors bezocht, ’s middags ging de excursie naar Hessel Jan Oosterhof die 29 jaar geleden naar Denemarken emigreerde en naast een indrukwekkend melkveebedrijf ook een aantal prachtige paarden bezit.

Genoeg te vertellen over de Friese paarden

Met allemaal Friese paardenliefhebbers in de bus gaat de reis naar het noorden van Denemarken snel. Onderweg valt er genoeg te vertellen over de gezamenlijk hobby die bij  nagenoeg iedereen ook uit de hand is gelopen. Overigens nog niet zo erg als bij Blue Hors. Het fantastische complex omvat 300 paarden en werkelijk álle voorzieningen die je kan bedenken: binnen-, buitenbanen, hoefsmid, tandarts, zo’n 60 medewerkers en 250 hectare met weilanden en een keur aan paddocks. De eigenaar is ook de eigenaar van Legoland en zo heeft ie met Blue Hors zo’n 20 jaar geleden een paardendroom in vervulling laten komen. Deense stamboekhengsten – met Blue Hors Zack als vaandeldrager – zijn hier te vinden, evenals trainingsfaciliteiten voor dressuurpaarden tot en met Grand Prix als ook het fokken van veulens wordt hier gecombineerd in een opvallende rust en professionaliteit.

Familie van Yme 507

Professioneel was het ook bij melkveehouder Hessel Jan Oosterhof die met zijn zoon Pieter en zo’n 14 medewerkers zo’n 1400 koeien verzorgt. Het ontbreekt de dieren aan niets en dat laten ze met fraaie productiecijfers zien. Als hobby heeft de uit Nederland geemigreerde Fries zo’n 15 jaar geleden wat Friese paarden gekocht. ‘Misschien uit nostalgie, misschien omdat we wat geld omhanden hebben’, aldus Hessel Jan die de moeder en grootmoeder van Yme 507 in uitstekende conditie kon laten zien. Op de keuring die zaterdag plaatsvindt zijn ze te bewonderen, evenals nog een aantal andere paarden die Stutteri Hyllested Østergaard mee zal nemen naar de keuring!!

 

Vorig artikelHippiade ’22 : Friese paarden bij de Nederlandse top
Volgend artikelIBOP, Pavo Fryso en keuring Denemarken live te volgen via clipmyhorse