Kleine maar fijne Finse keuring

Dagkampioen in Finland Jebina van Vitikkala Kroon geflankeerd door eigenaren familie Salminen, voorbrengers en juryleden. (Foto: Sinikka Rahikainen) Day Champion in Finland, Jebina van Vitikkala Crown, flanked by owners the Salminen Family, runners and Jury members. (Photo: Sinikka Rahikainen)

Juryleden Louise Hompe en Peter de Meulmeester begonnen vrijdagavond 30 augustus met het afnemen van zeven IBOP proeven. De vijfjarige Vienna van Vitikkala (Take 455) van Nina Nurmesviita scoorde 80 punten. Louise Hompe: ‘Het plezier spatte eraf bij deze combinatie. Het was een zeer ontspannen proef waarbij de amazone zichtbaar zelf ook genoot van de proef. De merrie is niet heel groot maar evenredig gebouwd en ze liep heel lichtvoetig.’ Op de keuring kon Vienna als ster 2e premie in het stamboek worden opgenomen.

Jebina van Vitikkala Kroon (Maurus 441)

Van dezelfde fokker, stoeterij Vitikkalan Rusthalli Ky van Juhani Salminen, komt de achtjarige Kroonmerrie Jebina van Vitikkala (Maurus 441) die op de keuring op zaterdag een oranje lint kreeg. ‘Mooie merrie die net dat beetje extra miste om Model te worden,’ oordeelt Louise Hompe. Dagkampioen Jebina werd voor de keuring getraind door de elfjarige dochter van de fokker, Patricia Salminen. ‘Ze heeft alles helemaal zelf gedaan, longeren, rijden en de merrie wassen en scheren,’ vertelt Juhani Salminen,’ze wilde dan ook zelf met Jebina naar de keuringsring lopen.’ De meegereisde Niels Kramer en Remmelt Hoekstra brachten de paarden voor.

Clinic

In Finland wordt om het jaar gekeurd. ‘Paarden zijn niet vaak van huis, de afstanden zijn groot en de winter lang, waardoor ze op de keuring nogal druk waren,’ zegt Louise Hompe die aangeeft dat het weekend verder uitstekend was georganiseerd: ‘We hebben een clinic gegeven over de manier van beoordelen van Friese paarden. Er waren zo’n twintig belangstellenden waaronder een aantal nieuwe leden. Hopelijk zijn er over twee jaar weer meer paarden op de keuring.’

 

Jebina van Vitikkala Kroon (Maurus 441)

 

 

 

Vorig artikelJulius 486 op weg naar elitepredicaat na oranje strik in Lichte Tour
Volgend artikelChronische stress bij gebrek aan fysiek contact