Kleine verschillen bezorgen Albert Minkema tweespantitel

Op de Landbouwshow in Opmeer was het Albert Minkema die zegevierde in een kampioenschap. Deze dag werd er gestreden om de eresjerpen bij de nationale tweespannen. Zes sterke kanshebbers meldden zich voor de inspectie, waarbij de man uit Houtigehage uiteindelijk als kersverse kampioen uit de bus kwam.

Omslag in pechseizoen

Voor Albert Minkema kwam deze winst als een grote verrassing. “We begonnen het seizoen best wel sterk. Ik had leuke, maar nog jonge paarden mee te rijden. Tot we kort geleden te kampen kregen met pech. Mijn paarden zijn thuis ergens van geschrokken en zijn door draden heen gevlogen. Ze hadden allemaal de nodige verwondingen. Ik dacht toen echt serieus dat ons seizoen voorbij was. Alleen Epke van de Lits was ongedeerd en kon ik nog rijden in de KFPS-nieuwelingencompetitie. Maar tot mijn eigen verbazing genas Idsert van de Lits (Maurits 437) veel sneller dan verwacht. Hij had een iets oppervlakkerige wond en die herstelde best vlot. In Buitenpost kon ik hem voor het eerst weer inzetten, nadat de dierenarts er akkoord voor had gegeven. Ik had het span Idsert en Epke slecht één keer eerder gereden, in De Wijk. Dat liep toen eigenlijk helemaal niet. In Buitenpost hebben we ze omgedraaid en dat ging al stukken beter. Maar dat ik hier vandaag zou gaan, nee dat had ik beslist niet verwacht” zegt een nog ietwat beduusde Albert Minkema. Even daarvoor, toen speaker Annemieke Looije om een eerste reactie vroeg, was het Jolanda Veenstra, als bijrijder van Albert tijdens het span, die het woord eventjes kreeg, want Annemieke had ze gespot…traantjes! Jolanda Veenstra: “Ik ben zo ongelofelijk trots op Albert en ook zo ontzettend trots op mijn Epke” en meer kon ze eigenlijk ook niet uitbrengen. Vreugde alom voor een nieuwe intreder in de sport. Want hoe beland je nu zomaar ineens in een Fries kostuum naast Albert Minkema in de sjees? In het geval van Jolanda had dat ook in eerste instantie met pech te maken. Ze zocht een nieuw paard, nadat haar eerder paard was overleden. Bij Albert vond ze Epke van de Lits en zo ontstond de connectie en het wederzijdse vertrouwen om Epke te tonen in de tuigsport. En zie hier wat voor moois eruit rolt.

Kleine details

De strijd in het kampioenschap was beslist eentje van het kaliber ‘open boek’. Alles kon. Elke kandidaat was ook echt een potentieel kampioen. Foutjes maken kon je beter nu niet doen want dan waren je kansen verkeken. Age Okkema, Jelle van der Kooi, Elberth-Wim Andela en Albert Minkema mochten overrijden en maakten er beslist een hele spannende strijd van. Elk oordeel was te verdedigen geweest, maar Albert Minkema liet in de ogen van Harry de Jong en Gerard Lokhorst de meeste eenheid in zijn span zien. “Dit span liep het meest constant, was over de benen heel sterk en liep in de achterhand heel sterk”. Jelle vn van der Kooi, die Falko VDK (Tsjalle 454) en Fryso VDK (Nane 492) reed, werd de reservekampioen. Ook hier een bijzonder sterke wedstrijd met vrijwel geen foutjes. Mooi over de benen, maar in hoofd/hals houding niet altijd precies gelijk. Uiteindelijk moest de arbiter, Ilse Niesing bepalen dat Age Okkema nog voor Elberth-Wim Andela in de einduitslag genoteerd moest worden.

Overige rubrieken

Age Okkema zegevierde opnieuw met Dietmer fan ‘e Ridderdijk (Omer 493) in de limietklasse. Dit deed hij eerder ook al in Siegerswoude, Buitenpost en op CH Rijs. Tjitte VDK (Andries 415) was goed in vorm en won zowel de ereklasse alsook de damesklasse. Bij de tandems kon er geen sprake van een wedstrijd zijn, wanneer er slechts twee deelnemers overbleven. Jelle van der Kooi en Augustinus Hoekstra gaven derhalve een nette show weg.

Vroegtijdig afgelast

Het concours hippique Rijs, gehouden bij Manege Gaasterland werd afgelopen zaterdag vroegtijdig afgelast vanwege enorme regen- en onweersbuien. In de ochtend konden er nog bijzonder mooie rubrieken verreden worden, waaronder bijvoorbeeld de Stal de Mersken/Stal Chardon Young Riders competitie, die door Anne Rikst Eppinga werd gewonnen. Ook de competitiewedstrijd in de Provincie Fryslân Prijs werd verreden en gewonnen door Age Okkema. De damesklasse werd een winst voor Demi van Nispen met Eebert DVN.
De finale van de KFPS-nieuwelingencompetitie en het kampioenschap ereklasse voor de sjees kon niet worden verreden en zal een nieuw plekje krijgen. Hierover volgt zeer binnenkort meer informatie.

Bekijk de uitslagen van de beide concoursen hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

 

 

Vorig artikelLivestream Tolbert – woensdag 9 augustus
Volgend artikelSubtop nieuws: Wylster 463 wint, topscore voor Jeroen