Koerina Dijkstra: ‘Mijn hart ligt bij het marathonrijden’

Koerina Dijkstra met Silke Bernou fan ‘e Ies (Norbert 444) Foto: Freerk Boskers

Ze won half maart het menkampioenschap in district Noord met overmacht: Koerina Dijkstra heeft ondertussen al vele overwinningen binnen de mensport op haar naam staan. Maar eigenlijk wil ze nog weer overstappen naar haar oude liefde: samengestelde wedstrijden. ‘Mijn hart ligt bij het marathonrijden.’

Vierspan

Koerina draait al vanaf 2005 mee in de menwereld. ‘Ik ben begonnen in de mensport als groom bij een vierspan welshpony’s, deze trainde ik ook. Op dat moment had ik zelf ook een Welsh, Whisper, die ik uitgebracht in marathons. Hoewel ik momenteel meer mendressuur rijd, ligt mijn hart nog steeds bij het marathonrijden. Ik hoop dat ik op den duur weer terug kan naar de samengestelde wedstrijden.’ Ze vraagt zich wel af of dat financieel haalbaar is. ‘Die wedstrijden zijn vaak verdeeld over twee dagen waarbij je eigenlijk, mede door de grotere afstanden, gedwongen wordt om te overnachten. Al met al kost zo’n weekend dan al snel 300 euro dat is wel erg veel in vergelijking met 20 euro voor dressuurwedstrijden.’

Streven naar perfectie

Naast talent passie en een enorme drive noemt Koerina ook een het zetten van een duidelijk doel als succesfactor. ‘Ik heb de lat behoorlijk hoog liggen. Het streven is perfectie en als je daarvoor iets langer moet trainen dan is dat maar zo. Een paard hoeft bij mij niet op 5 of 6 jarige leeftijd al een sportpredicaat op zak te hebben.’ Ze kiest er bewust voor om de paarden de tijd en de ruimte te gunnen voor hun ontwikkeling. ‘Ze hebben kracht nodig voor de hogere klassen, waar bijvoorbeeld verzameling wordt gevraagd. Wat je op wedstrijden veel ziet is dat menners de paarden dan maar langzamer laten draven omdat ze op een leeftijd van 5 tot 6 jaar de verzameling nog niet beheersen. Ze hebben dan de kracht nog niet ontwikkeld om het achterbeen verder onder de massa te brengen en te gaan rijzen in het front. Dat kost tijd en vooral heel veel oefenen, dat red je niet binnen een half jaar, ‘ legt Koerina uit.

Drachtige Silke naar Hippiade september

De afgelopen jaren heeft de menster de Friese paarden van haar ouders gereden. Met Lutske Bernou fan ‘e Ies (Maurus 441) op het hoogste niveau. Vorig jaar waren ze kampioen in de klasse Z en winnaar van het bronzen beeld én reservekampioen op de Hippiade. ‘Haar halfzusje Silke Bernou Fan ‘e Ies (Norbert 444) doet het ook onwijs goed in de mensport. Silke is qua karakter echt een doorzetter, daar houd ik van.’ Silke heeft ook al de nodige titels op haar naam en is nu drachtig. ‘Na haar eerste veulen pak ik haar weer op voor de Hippiade in september. Mijn doel is om weer mee te mogen draaien in de top van de Hippiade.’

Vorig artikelLimited Edition en Elias 494 winnen in Exloo
Volgend artikelSportstanden in te zien in Mijn KFPS