Kristel van Duren-Bodewes: ‘Dressuur, mennen, KWPN-er of Fries paard, uiteindelijk wil je hetzelfde zien’

Kristel van Duren - Alluro Nederlands Kampioenschap ZZ-Zwaar 2015 © DigiShots

Kristel van Duren-Bodewes treedt, samen met Corrie Rave en Christa Lamoyeur, toe aan de verrichtingsjury bij het KFPS. Dat betekent dat ze als jury voor de IBOP te werk zal gaan en samen met een collega jurylid de ABFP-testen zal beoordelen.

Dressuur en mennen

Van Duren-Bodewes leidde onder andere de Friese hengst Hedser  465 op tot en met de Grand Prix en bracht hem daar vervolgens ook in uit. Daarnaast beoordeelde ze eerder al het Pavo Fryso Bokaal en is ze jurylid tot en met de Lichte Tour. Ze is dan ook geen onbekende binnen het Friese stamboek. “Toch heb ik het nog nooit gedaan, deze testen beoordeeld”, vertelt ze. “Maar of je nu een KWPN’er of een Fries jureert, je wilt uiteindelijk toch hetzelfde zien. Ruimte in de gangen, losgelatenheid, een ondertredend achterbeen en balans zijn nu punten die je wilt zien bij een sportpaard, of het nu over een dressuurproef of over een menproef gaat.”
Van Duren-Bodewes besloot om, ter voorbereiding op haar nieuwe taak, een soort stage te lopen. “Ik ben bij één IBOP en bij één ABFP-test gaan kijken. Daar heb ik samen met verrichtingsjurylid Herman Smit gespard. Door te overleggen wat je ziet en wat je vindt verbreed je je blik. Zo kun je elkaar aanvullen, van elkaar leren en kom je uiteindelijk op één lijn uit.”

“Graag weer een Fries paard”

Wanneer we vragen of ze een zwak heeft voor het Friese paard reageert ze snel: “Oh ja dat kun je wel stellen. Ik zou heel graag weer een Fries rijden. Maar dan wel een goede”, grinnikt ze. “Een goed sportpaard is een goed sportpaard. Dat kan een KWPN’er of een Fries zijn.”

Vanaf 1 januari 2021 starten Van Duren-Bodewes, Rave en Lamoyeur hun nieuwe functie.

Bron: de Hoefslag

Vorig artikelAnd the winner is……….Gea v.d. Slothoeve Model Sport AA   
Volgend artikelProgramma Eerste bezichtiging HK2021