Kroon- en eerste premie merrie na ABFP-test

Sinne van Stal Lagevoort

De eerste ABFP-test in 2019 heeft voor twee merries promotie opgeleverd. Stamboekmerrie Willeke H. van familie Hendriks uit Reusel maakte een forse stap van stamboek naar Ster met een eerste premie. Afgelopen zomer liet deze Epke 474 (uit een Kroon Sport-merrie van Folkert 353) tijdens de fokdag in Hilvarenbeek al hoge cijfers noteren voor exterieur, maar stond haar lage beoordeling voor de stap het Sterpredicaat in de weg. Tijdens de ABFP scoorde ze voor de stap 7.5 en was ze met 86.5 punten royaal het hoogste paard in de test.

Sinne van Stal Lagevoort (foto) van M.A.M. van den Akker uit Heesch mag zich na de ABFP-test definitief Kroon noemen. Waar ze twee keer in de IBOP net niet genoeg punten behaalde, was haar ABFP-score van 77 punten nu wel toereikend. Deze zesjarige Beart 411-dochter was in 2017 de fokdagkampioene in Hilvarenbeek.

Scores van boven de 80 punten waren er voor Xavier van de Weerdshof (Hette 481) en Aat van de Wolwarren (Haike 482). Beide hengsten kregen bij de aansluitende keuring het Sterpredicaat. In deze test maakten de zonen van Jehannes 484 en Jouwe 485 hun debuut. De uitslagen zijn te raadplegen op de KFPS-site.

Vorig artikelData demonstraties Friese paarden met reddingboot op Terschelling (met video)
Volgend artikelCanada krijgt haar eigen Fryske Quadrille