Kyra W.T. wint Tinus Hooijmans-trofee

Kyra W.T. Model Sport Preferent Prestatie AAA (Fetse 349) haalde haar Prestatiepredicaat in 2023, alsook haar dochter Goedele van Demro Stables Model Sport Preferent Prestatie AAA (Pier 448) Foto: Daniëlle Vink

Kyra W.T. Model Sport Preferent AAA (Fetse 349 x Olof 315) heeft de Tinus Hooijmans Trofee gewonnen. De 18-jarige merrie is in eigendom van de familie Van Nuys uit Mierlo en gefokt door Wil Thijssen. De Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland reikte de prijs online uit tijdens de ledenvergadering op zaterdag 30 januari.

Opvallend in sport én keuringsring

Kyra W.T. is gefokt door KFPS jurylid Wil Thijssen uit de merrie Vroni van het Wild pad Ster Preferent (Olof 315) stam 139. Na haar tweede premie Ster verkocht Wil haar. ‘Omdat ik uit Vroni nog een paar Stermerries had. Van de eerste zes nakomelingen van Vroni werden er vijf Ster.’ De fokker prijst zich gelukkig dat Kyra W.T. bij de familie Van Nuys in Mierlo op stal kwam. ‘Omdat zij de tijd, de energie en ook het geld erin gestoken hebben om de merrie verder te brengen. Het is hun verdienste dat Kyra het zo goed heeft gedaan.’
Voor de familie Van Nuys is Kyra een stalfavoriet. ‘Ze heeft zowel in de sport als in de fokkerij veel betekent voor de Demro Stables’, aldus Yvette van Nuys. Als driejarige werd Kyra kampioen bij de Eurobottle competitie (voorloper van de Friesian Talent Cup), meerdere keren werd ze fokdagkampioen en ze wist zich ook te plaatsen voor de kampioenskeuring tijdens de Centrale Keuring. Ondertussen zette ze ook opvallende nafok op de wereld. Kyra heeft inmiddels een Modeldochter: Goedele van de Demro Stables Model Sport AAA (Pier 448), Sterhengst Alco van de Demro Stables (Jehannes 484) en één van haar nakomelingen, Pako van de Demro Stables Sport (Tsjalle 454) werd kampioen op de EK dressuur. Met twee Sportnakomelingen en nog een antal sportpaarden ‘onderweg’ ligt ook het predicaat Prestatie wellicht ook nog in het verschiet.

Drachtig van Matthys 504

Kyra heeft inmiddels 12 nakomelingen gebracht, inclusief een aantal via embryotransplantatie. Dit jaar zal ze een veulen brengen van Matthys 504. ‘Kyra is echt een merrie-merrie’, vertelt Yvette over haar karakter. ‘Ze is heel statig en parmantig, een echt dametje. Een paard apart. Ze staat samen in de stal met Maaike Brechtje, de moeder van Elias 494.’ De 17-jarige Maaike Brechtje D. Kroon Sport Prestatie AA) Maiko 373) won vorig jaar de Tinus Hooijmans Trofee en is zo al twee jaar op rij in het bezit van de familie Van Nuys.

Drie genomineerden

Kyra W.T. was in goed gezelschap van nog twee genomineerden voor de trofee. Ook Lobke fan ‘e Swarte Proenker Model Sport (Norbert 444 x Beart 411) van Peter de Meulmeester en Denise Klap en Lief fan Dulve Kroon AA (Gjalt 426 x Felle 422) van Gabrielle van Tilborg hoorden tot het selecte gezelschap. Met deze uitreiking is Kyra W.T. het vijfde Friese paard en de laatste die de Tinus Hooijmans Trofee in ontvangst mag nemen.

Vorig artikelZes finalisten FTC bekend: Eabeltsje, Femke, Freule, Diesel, Edon en Faust
Volgend artikelHoe is het gegaan met Friesian Talent Cup-winnaar Bauke K.?