Cursus tuigen in zes lessen

Albert Minkema uit Houtigehage rijdt al vele jaren in de tuigbaan in enkelspan, dubbelspan, tandem, klavertje drie en vierspan. Albert Minkema is de fokker van de onlangs overleden hengst Wimer 461 en bracht deze hengst zeer succesvol uit in de tuigsport en schreef al meerdere kampioenschappen op zijn naam. Foto: Johanna Faber

Albert Minkema en Mechteld van der Kooi organiseren samen deze winter een tuigcursus. In een serie van zes lessen, bij HJ-stables in Drogeham kunnen nieuwelingen aansluiten om te leren tuigen. Ook mensen die zich meer willen ontwikkelen in de tuigsport zijn welkom.

Voor de meeste disciplines in het paardrijden, zoals springen, dressuur en mennen, worden er reguliere lessen georganiseerd, doorgaans in groeps- en verenigingsverband. Voor het tuigen ligt dit iets anders. Er is een keer een clinic/lezing te volgen of een individuele les te plannen, maar echt een hele cursus, oftewel een serie van lessen is er bijna niet.

Iedereen welkom, met of zonder paard

Daarom gaan Albert en Mechteld een cursus tuigen geven voor mensen die zichzelf willen ontwikkelen in de tuigsport, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de tuigsport en hiermee kennis willen maken. Het is niet perse noodzakelijk een paard mee te brengen, je kunt al veel leren door te kijken en luisteren naar de instructies.

Zes lessen

Er komt een cursus met zes lessen. Deze worden gehouden 28 oktober, 11, 18 en 25 november, 2 en 9 december. De avonden starten om 19.30 uur en duren -met twee groepen en een pauze –  tot 22.00 uur. De lessen worden gehouden bij HJ Stables  van Henk en Joke Bruining, Droegehamster Feart 3, Drogeham. De kosten per avond zijn 15 euro met paard en 10 euro zonder paard.

Eerste avond: theorie

De eerste avond is een bijeenkomst zonder paarden, een theorieavond met informatie over de tuigen, het aanspannen en de manier van bewegen van het paard die nodig is bij het tuigen en hoe dit op te bouwen is in de training. De exacte vulling zullen we vooral afstemmen op de deelnemers die zich aanmelden en de vragen die spelen.

De indeling van de avonden is als volgt:
19.30 – 20.30: groep 1
20.30 – 21.00 inspannen/pauze
21.00 – 22.00: groep 2

Opgeven

Je kunt je opgeven als je nog nooit getuigd hebt en hier graag mee wilt kennismaken. Uiteindelijk deelnemen aan een examen voor het behalen van een tuiglicentie behoort tot de mogelijkheden. Ook kun je je opgeven als je al geroutineerde bent in de tuigsport. Bij belangstelling kan eventueel na deze lessenserie doorgereden worden met meer- en langspannen.

Het Jong KFPS en de Vereniging Friese Tuigpaard (VFT) dragen dit initiatief een warm hart toe. Leden van deze verenigingen krijgen daarom de eerste avond aangeboden door het Jong KFPS dan wel de VFT.

Albert Minkema, in 2022 kampioen klavertje drie

 

Mechteld van der Kooi werkt als (dieren)fysiotherapeut, trainer en zadelmaker haar hele leven al met paarden in de dressuur, het springen, de internationale endurance en in de tuigsport. Foto: Johanna Faber

Opgeven kan door middel van het invullen van het inschrijfformulier.
Dit kun je opsturen naar:
Albert Minkema, Ds. Visscherwei 91, 9223 LL Houtigehage
a.minkema@chello.nl, telefoon:
06-21608005
Of voor leden van Jong KFPS is er een button op de site www.jongkfps.nl

Bekijk hier het OPGAVEFORMULIER

 

Vorig artikelAletia Ymkje (Julius 486) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Amerika
Volgend artikelSymbolische veldslag tegen de wolf met 50 paarden