Lichtvoetige Froukje W. (Jehannes 484) promoveert naar Voorlopig Kroon

Froukje W. Voorlopig Kroon (Jehannes 484 x Harmen 42) Foto: Karin Sevink

Maar liefst elf merries en een hengst verdienden op de locatiekeuring bij Stal De Mersken een Ster. Eén daarvan kreeg een Ster eerste premie en werd in de tweede ronde Voorlopig Kroon: Froukje W. (Jehannes 484 x Harmen 424). Een eerste premie was er ook voor Pjirkje Teatske Kroon AA (Tsjalle 454 x Teeuwis 389).

Froukje maakt zich groot

Eigenlijk zou de driejarige Froukje W. komend weekend in Denemarken op de keuring verschijnen. Door de coronamaatregelen ging deze keuring niet door, dus werd de merrie van de in Denemarken woonachtige Hessel Jan Oosterhof bij Stal De Mersken -waar Froukje toch al in training stond- voorgesteld. Haar overvloed aan rastype en ruime en krachtige stap wist ze te combineren met een soepele draf waarbij ze zich groot maakt met de schoft mooi omhoog en inclusief een goed achterbeengebruik. Voor juryleden Piet Bergsma en Jan Hellinx was er geen twijfel: de merrie, gefokt door Mevr. Y. Wiegersma, werd Ster met een eerste premie en in de tweede ronde Voorlopig Kroon.

Eerste premie Kroonmerrie Pjirkje Teatske

Er was nog een eerste premie voor Kroonmerrie Pjirkje Teatske Kroon AA (Tsjalle 454 x Teeuwis 389). De zevenjarige merrie van O. Boonstra kreeg inmiddels vier veulens waarvan er drie naar de keuring gingen en allemaal een eerste premie kregen. Met haar sterke draf, met fraai voorbeengebruik en krachtig gebruikte achterbeen verdiende ze een eerste premie. Voor promotie naar Model zou ze in voorbeenstand en opwaartse bouw meer bij het ideaalplaatje moeten aansluiten. ‘Een luxe, best dravende Kroonmerrie’, complimenteerde Piet Bergsma.

Snel schakelende Bob Douwe

Speciale vermelding voor Bob Douwe A (Jehannes 484 x Ulke 338). De vierjarige chique hengst showde een fraaie draf, ging zitten, legde het voorbeen uit en liet zien flink te kunnen schakelen. De door Elberth-Wim Andela gefokte hengst verdiende een Ster.

Vorig artikelDe KFPS Hengstenkeuring gaat door, met iedereen voor de buis
Volgend artikelKFPS TV gids week 40 – 27 september t/m 3 oktober