Linda van Eijl wint veulen beoordelingswedstrijd

Overall beste veulen Mirael D. (Matthys 504) (Foto: Karolina Wengerek)

De laatste beoordelingswedstrijd van dit jaar, met dit keer 4 veulens, was niet makkelijk. Uit de vele inzenders was er maar één die dezelfde mening had dan de juryleden Jan Hellinx en Sabien Zwaga.  Linda van Eijl was dit keer degene met de juiste volgorde en krijgt van het KFPS iets leuks uit de webshop.

Begin volgende week maken we de eindscore bekend met daarin de ‘Overall Winner Beoordelingswedstrijden 2020’.

Hierbij de uitslag en toelichting van de jury

Foto: Ingrid Truijens

Plaatsing: A, D, B, C

Toelichting:  We hebben vier veulens beoordeeld en geplaatst op basis van de videobeelden. Het beenwerk is hierbij lastig te beoordelen dus de plaatsing kan afwijken van de plaatsing die op basis van een live keuring tot stand gekomen zou zijn.

Veulen A

Een langgelijnd veulen dat goed in het rastype staat met een sprekend hoofd en een goed gevormde hals. Het veulen beschikt over een horizontale romprichting, een goede bovenlijn en een goede kruisligging. In stap sluit het achterbeen voldoende aan en is er voldoende lichaamsgebruik. In draf toont het veulen veel zelfhouding, souplesse en lichtvoetigheid, het heeft veel balans en kan daardoor makkelijk schakelen. Een veulen dat door zijn goede rastype, correcte bouw en overtuigende beweging op kop wordt geplaatst.

  1. Ons beleid is dat uit welzijnsoogpunt de merrie die bij het veulen loopt, rad moet zijn. De merrie hier heeft moeite in de draf.

Veulen D

Een ruim voldoende rastypisch veulen met een sprekend hoofd en een goed gevormde hals die meer lengte mocht hebben. Het veulen is modern gebouwd, hoogbenig en opwaarts met een strakke bovenlijn, het kruis mag meer lengte hebben. De stap heeft voldoende ruimte en tact en mag meer buiging in het spronggewricht tonen. De draf is lichtvoetig, heeft veel balans en schakelend vermogen, het veulen blijft hierbij wat strak in de bovenlijn. Dit veulen wordt als tweede geplaatst vanwege de moderne bouw en de technisch goede draf.

Veulen B

Een veulen met veel statuur: een edel hoofd, lange hals, wel iets diep uit borst. Het is een grootramig veulen, schouder is iets steil gelegen, rug voldoende sterk, de lendenen zijn iets week. Het kruis mag meer lengte hebben. In de stap heeft het veulen soms moeite met de regelmaat en mag het met meer lengte en meer door het lichaam stappen. In draf toont het veulen een voldoende opwaartse lichaamshouding maar mag hierbij het voorbeen verder weg zetten en het achterbeen resoluter onder de massa plaatsen. Een rastypisch veulen dat voldoende in bouw is en ten opzichte van de eerste twee geplaatste veulens in beweging meer mag overtuigen, vandaar de derde plek.

Veulen C

Een goed ontwikkeld veulen met veel rasuitstraling, de hals is verticaal geplaatst, wel zwaar en diep uit de borst, het hoofd is voldoende sprekend. Het veulen heeft een goede schouderligging, de rug is iets week, het kruis is goed gelegen en heeft lengte. In stap mag het veulen meer gelijke passen maken. In draf mist het veulen met name in het begin nog de balans. Dit rastypische, goed gebouwde veulen wordt als vierde geplaatst omdat de beweging meer taktvast zou mogen zijn op dit moment.

 

Vorig artikelAmber den Heyer: ‘focus op communicatie tussen ruiter en paard’
Volgend artikelDagelijks knuffelmoment tussen jongste en oudste Friese paard van stal