Lisanne Veenje over Grand Prix in Exloo: ‘Het kan niet altijd feest zijn’

Lisanne Veenje - Wirdmer Fan e Boppelannen Beoordelingsmoment Exloo 2020 © DigiShots

Op de eerste dag van het CDI3* in Exloo vertegenwoordigde Lisanne Veenje met Wirdmer fan ‘e Boppelannen (Beart 411) het KFPS. Ze had er zin in, de amazone uit Zweelo, dat op een steenworp afstand van Hippisch Centrum Exloo ligt. En ook Wirdmer stak zijn enthousiasme om weer zijn kunsten tussen de witte hekjes te vertonen niet onder stoelen of banken. De amazone had haar handen vol aan de veertienjarige hengst.

‘O, wat was hij heet’, verzucht Veenje. ‘Tijdens het opzadelen was hij al onrustig; de stallen zijn hier in een grote tent, en het flapperde hier en daar nogal vanwege de harde wind. Ook tijdens het losrijden en in de proef leverden de wapperende vlaggen en windvlagen problemen op. Halverwege de proef kon ik hem nog netjes in bedwang houden en was het algemene beeld nog heel mooi en zaten we op 67, 68%. Maar toen kwam het galopgedeelte, te beginnen met de tweeërs. Wirdmer werd zó gretig! Hij sprong de wissels voor me uit. In de zigzag raakten we helemáál de kluts kwijt en ook de eners gingen stuk. Dan heb je heel wat dubbel tellende onvoldoendes op je protocol…”

Laatste stuk weer goed

Het laatste stuk herpakte de combinatie zich, en dat leverde wel weer goede punten op. ‘Aan afgroeten heb ik geen moment gedacht. De galop was dan wel misgegaan; het was positief dat hij daarna weer aanpakte en we op de laatste onderdelen weer konden scoren. Ik snap het ook wel; Wirdmer had zijn laatste buitenwedstrijd ruim een half jaar geleden gelopen, en dan nu ineens weer de baan in onder deze omstandigheden … Heel jammer, maar het kan een keer gebeuren.’

Wedstrijdritme

Veenje stelt dat Wirdmer de afgelopen periode juist heel stabiel is en continu scores tussen de 66 en 69% behaalt. ‘Nu leverde de proef uiteindelijk een score op van 62,869% op. Dat er dan nu een keer een uitschieter naar beneden tussen zit, is even slikken, maar ik zie deze proef echt als een uitzondering. We missen gewoon het wedstrijdritme. Wirdmer was super in vorm. Ik hou de kop d’r voor en ga er vanuit dat hij de volgende proeven weer goed te pas is. Het is ook wel eens goed dat mensen zien dat het allemaal niet vanzelf gaat.’

Kür op muziek 12.16 uur

Die volgende proef wordt al op heel korte termijn gereden: morgen is de Grand Prix Kür op muziek en daarin gaat het duo van start. ‘We rijden onze kür om 12.16 uur. Ik kijk er naar uit; nieuwe ronde, nieuwe kansen!’, besluit de amazone positief.

Uitslag CDI3* Grand Prix Exloo.

Foto: Archief DigiShots

Vorig artikelSterrenregen bij De Nieuwe Heuvel: Hylkje, Hilke en Ieke Ster met een eerste premie
Volgend artikelNieuwe planning dressuur kampioenschap Fries paard