LT-paard Joris fan Bangazathe (Brandus 345) verkocht naar VS

Vorige week liet Thea Dijkstra weten dat haar Joris van Bangazathe (Brandus 345) verkocht is naar Amerika. “Het komt zo vaak voor dat een paard waar ik fijn mee rijd, vertrekt. Maar bij Joris doet het wel zeer. Soms moet je dingen doen met je hoofd en niet met je gevoel.”

Thea Dijkstra kocht Joris als driejarige van zijn fokker Dick Reiding, voor wie ze vaak paarden uitbrengt. “Joris sprak me aan en Dick had er geen plannen mee. Dan neem ik hem”, zei ik. “Al had hij als veulen slechts een derde premie gekregen, als driejarige was het een leuk paard dat netjes kon bewegen.”

Krummel

De derde premie had Joris wellicht te ‘danken’ aan het feit dat zijn moeder Femke O. Stb Ster Preferent Prestatie (Nikolaas 310) toen al op leeftijd was. “Joris was een krummel van een veulen, hij was misschien net wat tekort gekomen. Hij zou uitgroeien tot een paard van 1.70m, dus het is zeker goed gekomen met hem!”, aldus Thea.

Ongecompliceerd

Thea beleerde haar jonge hengst zelf. “Dat ging heel gemakkelijk; hij had absoluut geen rare streken of een lastig karakter”, vertelt de amazone. “Joris ontpopte zich tot een heel ongecompliceerd en compleet paard, met wie ik ontzettend veel titels behaald heb. In 2019 startte ik hem nog in het Z2, om mee te kunnen doen aan het NK voor Friezen, het Alrako kamioenschap Ermelo. Daar haalde Joris de titel binnen, waarna ik het ZZ-Licht oversloeg. Vorig jaar heb ik hem vlot achter elkaar vijf keer gestart in de Prix St.Georges vanwege het Sport Elite predicaat; daarna ging de wedstrijd-lockdown weer in.”

Top instelling

“Joris kon heel fijn lopen, maar zijn allersterkste punt was misschien wel zijn karakter”, vervolgt Thea. “Hij had zo’n geweldige instelling! Hij heeft me nooit in de steek gelaten en wilde altijd maar werken voor me. In de ring deed hij er dan nog eens een schepje bovenop. Daarnaast was hij ongelooflijk aanhankelijk. Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar Hinnaard, waar we de paarden aan huis konden houden, en toen bleek dat hij ook geweldig lief was met de kinderen, onze driejarige dochter zat er ook wel eens op.”

Moeilijke beslissing

Er is veel vraag naar fijn te rijden Friezen met een zeker niveau, en zo was er ook veel belangstelling voor Joris, die dit jaar tien jaar wordt. “Ik vond het erg lastig om de knoop door te hakken, maar op een gegeven moment moet je gewoon realistisch zijn. Maar ik heb het er nog nooit zo moeilijk mee gehad dat een paard vertrekt. Joris was van mijzelf, aan zo’n paard hecht je je toch meer. Bij een paard van een ander houd je denk ik meer afstand.”

South Carolina

Joris is inmiddels gearriveerd in South Carolina. “Ik wilde wel per se dat hij goed terecht zou komen, en niet in China of zo zou belanden. Wie zijn nieuwe eigenaresse is, weet ik nog niet. Joris is via een tussenpersoon verkocht; zij zal de nieuwe eigenaresse met mij in contact brengen. Of Joris weer hoog in de sport wordt uitgebracht of dat hij als leerpaard gebruikt gaat worden, hoor ik dan ook wel. Ik ben in elk geval erg benieuwd naar hoe het met hem gaat!”

Foto: Lotte Nefkens

Vorig artikelFinale FTC combi van video en instructie op locatie
Volgend artikelNa-en herkeuring vrijdag 22 januari