Marianne Sloet onderscheiden als officier in de orde van Oranje Nassau

Marianne Sloet

Deze onderscheiding was één van de verrassingen tijdens het symposium dat eind augustus ter ere van haar afscheid werd georganiseerd. Na 40 jaar nam dr. Marianne Sloet Van Oldruitenborgh – Oosterbaan namelijk afscheid van haar actieve functie als dierenarts en hoogleraar aan de Groep Geneeskunde Paard van de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht.

De eerste verrassing was de onthulling van een portret van haarzelf. Deze werd namens de voorzitter van de universiteit Anton Pijpers verzorgd. Hiermee is Marianne Sloet de eerste vrouwelijke hoogleraar dat bij de afdeling Paard komt te hangen. Hier bleef het echter niet bij.

Gouden speld

Hoewel er aangekondigd werd dat Marianne Sloet niet van verrassingen houdt, werd ze op haar afscheidssymposium op de faculteit Diergeneeskunde toch nog twee keer verrast. Eén keer door mr. Aukje Kroondijk die haar, als vice-voorzitter van de KNHS, als grote waardering voor al haar verdiensten voor de sport verraste met een gouden speld. Toen Marianne Sloet haar eigen praatje aan het afronden was, werd ze onderbroken.

Officier

Burgemeester Sjoerd Potters loofde de wijze waarop ze haar drie werelden met elkaar had weten te verbinden, die als dierenarts, die van paardeneigenaar en die van de wetenschap. “Zij was opgevallen door haar hoge kwaliteitsstandaard,” zei Potters. Die sprak van een veelzijdige, deskundige en bevlogen paardenvrouw die altijd bereikbaar is als iemand haar nodig heeft. De waardering van de koning: Officier in de orde van Oranje Nassau. Daar was zelfs baronesse Marianne M Sloet- van Oldruitenborch-Oosterbaan heel even stil van. Maar niet lang, achter elke sterke vrouw staat een man en een gezin en die prees Marianne bij haar slotwoord, “dank aan mijn echtgenoot Boudewijn en dochters Anneke en Ellen, zonder hen was het zeker niet gelukt.”

Bron: Hoefslag

Vorig artikelVeulenkeuring Henswoude: oranje lint voor Tjibbe (Ulbe 506) en Uhtred (Wylster 463)
Volgend artikelDigitale catalogus Centrale Keuring 2022