Marja Jonkers: ‘Na diep dal is mijn merrie Isa nu Ster en geselecteerd voor de Overijsselse kampioenschappen.’

voor Marja Jonkers en Isa van 't Appelhofke Ster (Jasper 366) stromen de punten binnen. (Foto: Claudia Hoogeboom)

Isa van ’t Appelhofke, een elfjarige veulenboekmerrie van Jasper 366, veroverde op de allerlaatste locatiekeuring van dit jaar het sterpredikaat. Voor elke eigenaar en fokker een bijzonder moment, maar deze sterverklaring had voor eigenaar Marja Jonkers en fokster Thea Tolboom extra glans.

Topprestatie

Licht emotioneel na Isa’s topprestatie in de keuringsbaan vertelt Marja hoe ze met deze Jasper 366-dochter een aantal jaren geleden nog in een diep dal verkeerde: ‘Op een gegeven moment zat Isa duidelijk niet lekker in haar vel en ze liet dat met name onder het zadel ook steeds duidelijker merken. Oren plat, trappen naar je been, onder geen beding willen aandraven. Haar vacht was ook dof en ze vermagerde.’ Marja ging op zoek naar een oorzaak: het zadel werd nagekeken en osteopaat en fysiotherapeut werden geconsulteerd. ‘Hoe zit het met de hormonen en het voorplantingsapparaat, noem maar op. Mijn eigen dierenarts dacht ook heel goed mee. Uiteindelijk vond ik zelf de oorzaak, na veel googlen en contacten met ruiters in Engeland en Amerika: maag- en/of darmzweren’.

Maagzweren

In overleg met de dierenarts werd de behandeling tegen maag- en darmzweren gestart, waarbij medicijnen zelfs in het buitenland besteld moesten worden, en het hielp: de merrie knapte fysiek zichtbaar op. Het werk onder het zadel was en bleef echter een probleem. Marja zette zoektocht naar mogelijke oorzaken voort: internist, chiropractor, osteopaat, tandarts, acupuncturist, speciale scans van bekken en SI-gewricht, alles werd geprobeerd: ‘Dat hele traject heeft iets meer dan twee jaar geduurd. En al die tijd kon ik er niets mee. Maar ik wilde haar zo graag weer fit en vrolijk hebben, ik bleef verder zoeken. Uiteindelijk kwam ik met de ervaren amazone Antoinette Grijpstra in gesprek over Isa en zij gaf aan het een interessant verhaal te vinden’.

Vertrouwen

Antoinette Grijpstra bood aan om te kijken of zij er onder het zadel iets mee kon. De eerste keer dat Antoinette Isa reed, zag er volgens Marja meteen al hoopgevend uit: ‘Antoinette wist Isa het vertrouwen in haar eigen lichaam en in de ruiter op haar rug weer terug te geven. In no time zat ik er zelf ook weer op, dolblij dat ik haar kon rijden en dat ze vrolijk en fit was. Antoinette is ons blijven begeleiden en Isa en ik hebben daar beiden enorm veel van geleerd.’

Overijsselse kampioenschappen

Inmiddels rijden Marja en Isa af en toe op een meetmoment en weet Isa ook daar de jury’s te imponeren. De punten in de klasse B stromen binnen en de combinatie is geselecteerd voor de Overijsselse kampioenschappen: ‘Hoge punten op concours is iets waar ik zelf nog erg aan moet wennen. En aan een kampioenschap mee mogen doen…Het is nog een beetje onwerkelijk, maar wel heel fijn!’

Vorig artikelHorses2fly KFPS Mencompetitie spannend uit de startblokken
Volgend artikelBlog Ester: over teleurstellende scans en rubberen speelkippen