Rassige Marleen (Tiede 501) Voorlopig Kroon en kampioen in Hosena (Dts.)

De driejarige Marleen vom Seenland Voorlopig Kroon (Tiede 501 x Haitse 425) is op zondag 27 augustus gehuldigd tot kampioen in Hosena, Duitsland. Juryleden Dik Brummel en Jolanda Slootjes wezen als reservekampioen Cecila von Greifenstolz Kroon Sport AAA (Bartele 472 x Beart 411).

Marleen met mooi rastype en krachtige stap

De luxe en rastypische Marleen heeft een ruime krachtige stap, waarbij ze iets meer buiging in het spronggewrichten mocht laten zien. Ik draf heeft ze veel balans en gebruikt ze haar lichaam goed, zo gaven de juryleden aan waarbij ze Marleen in haar tweede presentatie waardeerden met Voorlopig Kroon. Marleen is gefokt en in eigendom van de deze dag succesvolle inzender Ralf Munitzk. Voor de fokker begon de dag al goed bij de IBOP waarbij de hoogste score van 83 punten voor Gilbaert vom Seenland Ster (Epke 474 x Nykle 309) was. Lieke Lueks reed de hengst naar een 8,5 in de draf en en 8 voor impuls.

Sportmerrie Cecilia

Het reservekampioenschap ging naar Cecilia, gefokt en in eigendom van Ralf Reinhardt, die zich in Nederland op de tuigwedstrijden niet onverdienstelijk laat zien en daar het Sportpredicaat deze zomer heeft verdiend. De zevenjarige merrie valt op met haar fraaie rastype, met een goede bovenlijn en iets afhellend kruis, met harde benen. De stap is actief en met veel balans, de draf was ook actief, maar mag iets meer bergop en krachtiger vanuit de achterhand.’ Voor promotie naar Model had ze in draf meer moeten overtuigen.

Twee vierjarigen met eerste premie

De beide vierjarige Stermerries die in de baan kwamen kregen alletwee een eerste premie, maar geen verdere promotie. Lotte v/d Grote Overbrug Ster (Tymen 503 x Beart 411) is royaal ontwikkeld, met een ietwat lang hoofd, de bovenlijn mocht ie wat sterker. ‘Ze heeft een ruime stap met veel kracht en ook haar draf is krachtig’, lichtte Dik Brummel toe. Ook Kaat van de Lage Berkt Ster (Bikkel 470 x Fonger 478) klom op van een tweede naar een eerste premie Ster. In haar stap was ze eerst wat gespannen, maar dat werd steeds beter. Haar draf mocht wat meer bergop, maar is soepel en ruim. Van de hengsten viel er één Ster, voor de driejarige Mo vom Schladitzer See (Markus 491 x Loadewyk 431) van Sebastian Schiller.

Jeugdkampioen Rosalie (Tiede 501)

Entermerrie Talia von der Linde (Alwin 469 x Rindert 406) kreeg een eerste premie. ‘Een luxe, moderne enter met een mooie lange, verticale hals, in stap is ze actief, mag wat ruimer. In draf heeft ze die ruimte wel, maar moet nog wat krachtiger worden.’ En ook twenter Rosalie vom Seenland (Tiede 501 x Pier 448) ging met een oranje lintje de baan uit. ‘Ze heeft veel ras en manen, is iets naar voren gebouwd. De stap en draf zijn ruim en actief.’ Als jeugdkampioen koos de jury voor de luxe van Rosalie.

Veulenkampioen van Hilbrand 525 en Tjebbe 500

Bij de hengstveulens kregen twee Vom Seenland veulens een eerste premie: Yhgram (Jehannes 484 x Alwin 469). ‘Een veulen met veel rastype en met een goede bovenlijn’, lichtte Dik Brummel toe. ‘Hij heeft een goede stap en een draf met ruimte en goed lichaamsgebruik.’ Ook Yhster (Hilbrand 525 x Tsjalle 454) maakte indruk met een sterke bouw, in stap mag ie wat meer vanuit de schouder bewegen, in draf schakelt hij opvallend goed.‘ En vooral die draf gaf de doorslag voor het kampioenschap waarmee Yhster het kampioenslint kreeg uitgereikt.
Bij de merrieveulens was het voor de jury gemakkelijker. Ylkje LE (Tjebbe 500 x Alwin 469) kreeg een eerste premie en werd daarmee vanzelfsprekend kampioen. ‘Een fraai rastypisch veulen wat in de bovenlijn wat sterker mocht zijn, maar een goed kruis, actieve en ruime stap, in draf heeft ze een mooie houding en veel balans.’

 

Vorig artikelFryso Florian Harich levert 30 nieuwe halve finalisten op
Volgend artikelKroon- en Modelverklaring op de CK, hoe zit dat eigenlijk?