Mechteld van der Kooi kampioen nationale damesklasse

Op het mooie avondconcours in Norg werd het kampioenschap damesklasse voor de sjees verreden. Negen kandidaten streden voor de felbegeerde titel. De groep bestond uit een aantal echte kanshebbers, dus vooraf voorspellen wie er kampioen zou worden, zou verschillende reacties opgeleverd hebben. Het bleek uiteindelijk Tjitte VDK (Andries 415) te zijn, die het meest complete plaatje liet zien.

Puur natuur

Juryleden Harry de Jong en Gerard Lokhorst waren eenduidig: “Deze combinatie was het meest compleet. Heel mooi recht gesteld, het achterbeen er goed bij, heel mooi constant en puur natuur, geen tegenijzertje of iets dergelijks” zo omschreven de heren de kersverse kampioen. Mechteld van der Kooi reed Tjitte VDK heel netjes en beheerst. Was ze ook zenuwachtig? Nou nee, gebrand…dat wel!

Genieten

“Het liep geweldig. Ik heb zo genoten. Tjitte zet zich altijd zo vreselijk in en hij heeft zich vandaag helemaal gegeven” zo vertelt Mechteld respectvol naar haar topper Tjitte. Voor Mechteld was deze titelwinst haar eerste kampioenstitel in de tuigpaardensport.

Tweemaal op kop

Feike Holtrop had ook een goede dag in Norg. Nadat hij drie dagen eerder al kampioen in het tandemkampioenschap werd, won hij nu in Norg de rubriek voor klavertje drie. Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) en Bettina H. (Hinne 427) en Frijheid fan ‘e Stjelpdyk (Eise 489) daar prachtig mooi achteraan. “Deze combinatie liep het meest in harmonie, alles mooi gelijk en een heel mooi achterspan” zo beargumenteerde de jury. Jelle van der Kooi werd hier tweede, nog voor Augustinus Hoekstra en Meine Woudstra.
Feike Holtrop won ook de tweespanrubriek met Jasper en Frijheid. Wederom hier een tweede plaats voor Jelle van der Kooi en hier pakte André van der Staal de derde plaats.

Sportpredicaat

In de ereklasse ging de winst naar GPD Ward (Thorben 466) met Augustinus Hoekstra en ook hier werd Jelle van der Kooi tweede, nu met Tjitte VDK voor de sjees. Feike Holtrop werd derde. Daarna eindigde Cecilia von Greifenstolz (Bartele 472) met Albert Lueks, die met deze klassering het sportpredicaat voor de merrie kan aanvragen. De zeer grote limietklasse, met maar liefst 13 deelnemers kende in Gys (Tsjalle 454) met Jasper van Manen een terechte winnaar. Gys leek de piste in Norg wel te bevallen. Hij showde zich extra deze keer en kwam goed van de vloer. De sterk vanuit de achterhand gaande GPD Aron (Jouwe485) werd tweede, nog voor Epke van de Lits (Nane 492) met Albert Minkema.

Bekijk de volledige uitslagen van de tuigrubrieken Fries ras hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelLaatste selectiewedstrijd mencompetitie: Udo en Its (Hessel 480) en Karin en Bente (Wolfert 467)
Volgend artikelAnna Zhigareva uit Nieuw Zeeland: ‘nog nooit zoveel Friese paarden bij elkaar gezien’