Melle van de Lits sluit kort outdoor tuigseizoen winnend af

Melle van de Lits (Wimer 461) met Albert Minkema (Foto: Johanna Faber)

Slechts drie wedstrijden telde het outdoor tuigseizoen voor de Friese tuigpaarden. In Eext werd op zaterdag 26 september de laatste verreden. Met name de achtjarige Melle van de Lits (Wimer 461) van de familie Minkema uit Houtigehage stal hier de show.

Sterker geworden

De ereklasse en limietklasse waren in Eext samengevoegd omdat de ereklasse deze keer niet voldoende bezet kon worden. Zo ontstond een grote groep van elf deelnemende paarden en was het Melle van de Lits die opviel, maar dit eigenlijk pas in de overkamping écht deed. Hierin toonde hij weer zijn sterke voorbeengebruik maar ook zijn krachtige achterbeengebruik. ‘Melle is echt heel veel sterker geworden merk ik nu’,  zegt een tevreden rijder Albert Minkema. Melle won de rubriek met aansluitend Udo de Haan op een tweede plaats met Ysbrand P.J. (Gerben 479) daarnaast. Op een derde stek bijzonder knap de vierjarige Annebel G. van de Sprong (Tsjalle 454) van de familie van Kempen uit Rijkevoort, gereden door Marcel van Bruggen. De merrie toont een goed front, loopt stabiel en is ruim in haar bewegingen.

Damesklasse voor Berber van der Veer

Daar waar Berber van der Veer met Rinse P.J. (Thorben 466) in de open klasse net aan de verkeerde kant van de streep eindigde als het gaat om de overrijders, nam ze in de damesklasse sterk revanche en pakte de combinatie de hoogste stek met Leslie Agricola en Feitse G.L. (Aan 416) achter zich. In de rubriek voor tweespannen was het opnieuw Albert Minkema die op kop eindigde. Naast Melle van de Lits weer Hessel 480-dochter Zafirah van de Lits die zich heel goed wist op te trekken van de krachtpatser van stal. Ook in deze klasse een tweede stek voor Udo de Haan met jongeling Yurre P.J. (Tsjalle 454) naast Rinse P.J.
In de afsluitende zadelrubriek showde Melle van de Lits in handen van Lisa Minkema opnieuw heel goed in zijn eigen gedragen tempo. Toch was het vuur er deze keer wel ietsje uit, maar was alles nog steeds overtuigend genoeg voor de koppositie.

Rinse P.J. (Thorben 466) met Berber van der Veer Foto: Johanna Faber
Vorig artikelLivestream keuring Denemarken locatie Henswoude – 27 september
Volgend artikelDeense keuring in Friesland