MGPNGP-junior Jelmer Ketelaar maakt doorstart met Tsjalle 454

Jelmer Ketelaar met MGPNGP Tsjalle 454 (Foto: Petra Duindam)

Jelmer Ketelaar blijft MGPNGP-junior. Dit voorjaar werd de 23-jarige ruiter toegevoegd aan de selectie nadat één van de junioren door tijdgebrek moest afhaken. Na de nieuwe selectieronde heeft Jelmer een vaste plek in het team verworven.

Leerpaard Tsjalle 454

Jelmer zal echter niet met de geblesseerde GPD Teade (Tjitse 387) meerijden, maar met de jongste preferente hengst van het KFPS: Tsjalle 454 (Mintse 384) Sport Preferent. ‘Ik vind het een gigantische kans dat ik op het paradepaardje van Stal de Mersken mee mag rijden.’ Toen Teade geblesseerd raakte zei Age Okkema ‘pak Tsjalle maar.’ Ik voelde me vereerd’, aldus Jelmer die bij Age en Marieke Okkema helpt bij het keuringsklaar maken en rijden van de paarden. ‘Tsjalle kan veel, meer dan ik. Hij is een echt leerpaard voor mij’, aldus Jelmer. In de dressuur heeft Tsjalle 454 het met Laura Zwart al tot het ZZ-Zwaar geschopt. De focus ligt momenteel op de tuigsport, met het regionaal kampioenschap in de ereklasse als één van de hoogtepunten van dit seizoen.

Demonstratie Centrale Keuring

En Tsjalle heeft nog een paar tuigwedstrijden te gaan. ’Ik ben dus nu wat met hem aan het aftasten waar de ‘knopjes’ zitten’, geeft Jelmer aan, terwijl hij toevoegt de ambitie te hebben om met Tsjalle de dressuurbaan in te gaan. ‘Je weet hoe het project heet, dus het doel is zeker Grand Prix. Maar eerst gaan we flink trainen om echt een combinatie te vormen.’ Hun eerste optreden is trouwens al wel gepland. ‘We gaan een demonstratie geven op de vrijdagavond-sportavond tijdens de Centrale Keuring.’

Vijf jongeren in MGPNGP-junior

In het project MGPNGP-junior is naast Jelmer ook Nadia den Hollander kortgeleden opgenomen. Daarnaast zijn Esmee en Amber Hoogeveen en Afke Weidenaar sinds vorig jaar al onderdeel van de selectie die door de MGPNGP senioren Marsja Dijkman en Harmina Howerda geholpen worden zich te verbeteren in de dressuur.

Vorig artikel“Hoe bijzonder is dat, rijden op Duindigt met ons achttal!”
Volgend artikel82 punten voor Jouwe 485-dochter in ABFP