MGPNGP Mario fan Bokkum: “Talent voor zwaardere werk”

Sinds begin dit jaar start Harmina Holwerda in de subtop met dubbel EK-winnaar MGPNGP Mario fan Bokkum (Jasper 366). Afgelopen weekend maakte de combinatie haar Lichte Tour-debuut. En met succes: in Urk werd een mooie score neergezet van 66,5%.

“Het was niet alleen wennen omdat dit onze eerste Prix St.Georges-proef was, maar sowieso, omdat het natuurlijk een tijdje geleden was dat we de ring binnenreden. Indoor Tolbert was ons laatste concours, dat was begin maart, vlak voor ‘corona’, en bovendien was dat dus binnen.”

Veel ‘go’

De afgelopen maanden heeft Harmina vooral gewerkt aan het sterker maken van haar paard. “Mario is pas acht jaar, hij kan meer draagkracht ontwikkelen. Daardoor wordt alles gemakkelijker. Hij heeft ontzettend veel ‘go’; dat is een fantastische eigenschap. Het is een groot voordeel dat hij zo voorwaarts is, maar tegelijkertijd een valkuil. Hij is soms net te snel, en neemt het wat van me over.”

Leren wachten

Mario geeft altijd wel een fijn en gelijkmatig beeld, vertelt zijn amazone, en hij heeft een hele mooie draftour. “In de galop hadden we een foutje, omdat hij bij het ingaan van de eerste serie dacht dat hij een pirouette moest maken; toen kwam hij dus teveel terug. Verder kan hij over het algemeen in de proef vaak net wat meer lengte pakken, en hij moet leren op mij te wachten.”

Trainingen van Rien van der Schaft

Dat ‘wachten’ en ‘van de hand af rijden’ is iets waar MGPNGP-trainer Rien van der Schaft veel aandacht aan besteedt. “Riens systeem van ‘van achteren naar voren rijden’ past heel goed bij mij. Ik vind zijn trainingen geweldig inspirerend, vooral omdat hij altijd het positief en enthousiast is. Dat motiveert enorm. Via de instructieset kan ik ook terugpraten, en dat is soms ook nuttig. Ik kan dan meteen reageren als er iets niet duidelijk is, of als ik wil weten waaróm een bepaalde oefening nuttig is.”

Pittig mannetje

Met Mario plukt Harmina nu al de vruchten van de trainingen met Rien. “Mario is een pittig mannetje; dat hete heeft hij van zijn vader Jasper 366. Hij is heel erg ijverig, en om zijn werklust in goede banen te leiden, moet ik mijn geduld bewaren. Hij heeft nog heel veel ‘over’, een fijn gevoel voor als we de overstap naar de Zware Tour maken.”

Piaffe en passage

Want de Grand Prix is uiteraard het doel van het project Mei Grand Prix Nei Grand Prix. “Met Mario zijn we wel een beetje aan het spelen met de zware oefeningen. Ook daarbij is zijn heetheid een voordeel. Piaffe en passage doet hij al geweldig. Ook Rien denkt dat hij veel aanleg heeft voor de GP.”

Routine

Maar voordat de combinatie de overstap gaat maken, is er nog werk aan de winkel. “We kunnen nog zoveel verbeteren, ook in de Lichte Tour. We moeten routine opbouwen en vertrouwen hebben in elkaar. Rust bewaren, en hij moet leren om op mij te wachten. Daarom gaan we de komende weken vaker op pad, juist in de proef kan routine opgebouwd worden.”

Allround

Met Jolanda Schreuder komt Mario fan Bokkum ook uit in de tuigsport, en wel in de ereklasse. “Sybren Minkema en Jolanda Schreuder hebben wel meer paarden die zowel in tuig als onder het zadel hoog in de sport lopen; vier van hun paarden zijn zelfs Grand Prix én lopen aangespannen op het hoogste niveau! Die combinatie werkt voor Mario heel goed; hij kan zijn ei een beetje kwijt in het aangespannen werk. Je ziet aan hem dat hij het ook erg leuk vindt.” Vorig jaar werd Mario met Jolanda Schreuder op de sjees Nederlands kampioen in de damesklasse.”

Mei Grand Prix Nei Grand Prix

Mario fan Bokkum is een van de Friese paarden die geselecteerd is voor het project MGPNGP. Onder de naam Mei Grand Prix Nei Grand Prix 2.0 is onlangs een nieuwe selectieronde gestart. Zowel junioren als senioren -woonachtig in Friesland- kunnen zich voor 25 juli aanmelden voor het project. ht

Tekst: Christine Dijk

Foto: DigiShots

Vorig artikelGevolgen Corona-maatregelen voor KFPS-evenementen en bijeenkomsten | UPDATE 16 juli
Volgend artikelLocatiekeuring Stal Bosma, 3 juli 2020