Miranda v.d. Olde Mette Moate voert merrietoplijst fokwaarden aan

Miranda v.d. Olde Mette Moate is een bekende naam aan kop van de toplijsten voor merries  op basis van fokwaarden. Ook nu de merries voor het eerst, net als bij de hengsten, op basis van de totaalindex worden gerangschikt prijkt haar naam nog steeds bovenaan de lijst. Het feit dat in de totaalindex naast exterieur en beweging ook het verwantschap wordt meegewogen, werkt zelfs in haar voordeel. Met Nammen 308 als moedervader en Peke 268 als grootmoedersvader heeft Miranda voor een Beart 411-dochter een relatief laag verwantschapspercentage.
Op de tweede plaats staat de flink gestegen succesmerrie van 2019, Yersie C. (foto). Deze winnares van de Pavo Fryso Bokaal tijdens de laatste CK, werd vorig jaar Kroon verklaard en behaalde in de IBOP maar liefst 89 punten. Resultaten die de fokwaarden van deze dochter van Hessel 480 een flinke boost hebben gegeven.
Ondanks het feit dat verwantschap wordt meegenomen in de totaalindex, blijft de invloed van de preferente Beart 411 ongekend groot. De uitdaging in de fokkerij zal derhalve liggen in het kansen geven van fokdieren die deze topvererver niet in hun stamboom weten.

In de totaalindex worden exterieur en beweging ingewogen in de verhouding 40-60, overeenkomstig het KFPS-fokdoel. In de fokwaarden voor beweging worden de gegevens uit de keuringen (beweging aan de hand) en van de aanlegtesten (ABFP en IBOP) gezamenlijk ingewogen. Ze worden niet meer afzonderlijk gepubliceerd, zoals eerder het geval was. Het verwantschap is zo in de totaalindex ingewogen, dat selectie op basis van de totaalindex niet leidt tot een (extra) toename in verwantschap in de populatie.

De hoogste 1500 merries gerangschikt op Totaalindex zijn hier in excell te downloaden.

foto: Ingrid Truijens

Vorig artikelSubtop: tweede plaats voor Matthys 504 in Prix St. Georges
Volgend artikelTerschelling-reddingboot met Friese paarden vaart weer uit