Miranda Wulms over het opleiden van aanstormend talent Wubbo: ‘Vanaf het eerste moment was het al een fijn paard’

Ondanks dat Miranda Wulms had besloten om geen hengsten meer te rijden, maar zich te richten op merries, kon ze geen nee zeggen toen ze het aanbod kreeg om Wubbo (Bartele 472 x Pier 448) op te leiden. Vanaf het eerste moment wist ze al dat dit paard talent had en dat wist de jonge hengst zelf ook te bewijzen. Samen reed de combinatie naar het M2, waarna Anke Kuppens de teugels overnam tot het Z1. Ondertussen heeft Ainhoa Prada de hengst onder het zadel vliegen ook zij de klassen probleemloos door.

Merries

Wulms heeft veel jonge paarden onder het zadel en werd hierom drie jaar geleden benaderd door Wubbo’s eigenaresse, Jenny van Oppen, om ook de hengst op te pakken. ‘In de eerste instantie zei ik nee, want ik wilde overgaan op merries’, blikt de amazone lachend terug. ‘Toch had Jenny graag dat ik hem uitbracht op de IBOP in Peelbergen, wat ik uiteindelijk besloot te doen. In januari 2018 is hij bij mij op stal gekomen en heb ik hem verder getraind’.

Enorme tegenslag

De hengst haalde uiteindelijk 77 punten op de IBOP. ‘Eigenlijk had ik verwacht dat hij gelijk mee zou gaan met Jenny. Maar hij had geen ruiter op dat moment, wat ik heel erg jammer vond want het was een heel fijn paard, dus hebben we besloten dat ik hem toch nog even door zou rijden. Al staat hij hier alweer 2,5 jaar op stal’, vervolgt ze lachend. De amazone leerde Wubbo alle oefeningen tot en met het Z1, maar kon helaas niet in de ring verschijnen door de coronamaatregelen. Vlak voordat de wedstrijden weer van start gingen en de combinatie aan de gang ging met het aanleren van de wissels, kregen ze een enorme tegenslag te verduren. ‘Wubbo vond de wissels aan één kant heel moeilijk. Hij probeerde van alles en bij een gekke handstand heeft hij mij gelanceerd. Hierdoor heb ik een breuk in mijn scheenbeen gekregen waardoor het rijden hier voor mij ophield’.

Complimenten

In de eerste instantie was het de bedoeling dat Wulms na het herstel weer plaats zou nemen in het zadel van Wubbo, maar omdat hij in topconditie was werd er besloten om een andere amazone voor hem te zoeken. ‘Als je een klik hebt met dit paard dan loopt hij wel. Hij is super constant, je komt maar weinig van dit soort paarden tegen. Ondanks dat hij een hengst is, reageert hij niet op prikkels en is hij altijd bij de les’. De Friese Anke Kuppers reed al een paard van Wulms, daarom werd besloten dat ze Wubbo ook een keer mocht proberen. ‘Ik kreeg gelijk complimenten van haar omdat Wubbo gewoon alles deed en de hulpen superfijn aangeleerd waren’, vervolgt Wulms trots. Kuppers heeft de hengst drie maanden succesvol uitgebracht op wedstrijd voordat ze terugging naar Friesland.

Plezier

Omdat Wulms nog steeds de gevolgen merkt van haar val, nam niet zij, maar Ainhoa Prada de teugels van Wubbo over. ‘Natuurlijk had ik het liever zelf gedaan want we zijn door de klassen heen gevlogen, maar helaas lukt dat niet meer. Gelukkig volg ik hem nog steeds en heb ik nog steeds contact met Jenny, Wubbo blijft gewoon een beetje ‘mijn paardje’. Ik heb onwijs veel plezier met hem gehad in de drie jaar dat ik hem heb mogen rijden’.

Talent

Of Wulms nog spijt heeft van dat ze weer een hengst heeft gereden? – ‘Nee’, lacht ze. ‘Mijn hart ligt bij de hengsten, ik heb zelf ook weer een hengst gekocht daarna. Het is gewoon een superfijn paard dat vanaf het eerste moment al makkelijk leerde, hij zal nooit staken of zich afkeren. Hij is heel meewerkend. Hij was er voor me en liep voor me, ik vond het gewoon jammer om zo’n goed paard stil te laten staan. Dit gevoel had ik na de IBOP, maar ook na mijn val’.

‘Er zit absoluut nog meer in dit paard. Het Z1 doet hij op zijn sloffen, het Z2 zal ook op zijn sloffen gaan en ik denk dat hij echt verder komt. Ainhoa is een goede ruiter en gaat het zeker verder schoppen met hem’.

Bron: Phryso.com

Foto: Ingrid Truyens

Vorig artikelCentrale Keuring 2021: programma, alvast een catalogus bestellen en bezoekersinformatie
Volgend artikelVierjarige Foekje Vrouwkje draaft met veel veer naar kampioenschap in Wolvega