Modelmerrie Ingrid (Pier 448) waait naar dagkampioenschap op Terschelling

Ingrid van de Egberdinahoeve Model Sport AA (Pier 448) dagkampioen op Terschelling (Foto: Johanna Faber)

De elfjarige Ingrid van de Egberdinahoeve Model Sport AA (Pier 448) werd op het laatste moment nog ingeschreven voor de keuring van 9 augustus op Terschelling. Dat was niet voor niets: ze werd dagkampioen en zette de rubriek ‘Bestgaand rijpaard’ op haar naam.

Kwaliteitsvolle groep

Sabien Zwaga en Wieneke Blom waren de dienstdoende juryleden op Terschelling waar alleen de rubriek driejarige merries een flinke bui te verduren kreeg. Veel langsfietsende toeristen bleven hangen om de zwarte parels te bewonderen. ‘De rubriek hengstveulens was een kwaliteitsvolle groep wat betreft rasuitstraling en front,’ aldus Zwaga. Er waren drie oranje lintjes te vergeven waarvan Sipke fan Stal Terpstra (Tymen 503 x Beart 411) van de familie Terpstra op kop werd geplaatst. ‘Heel chique veulen,’ zag Zwaga,’hij draafde met veel lichtvoetigheid en schakelend vermogen door de baan.’

Merrieveulen Quita reservekampioen

Bij de merrieveulens was er een eerste premie voor Quita fôn de Sônpôle (Markus 491 x Sape 381) van L. de Boer die daarmee ook het beste merrieveulen was. De aansprekende Quita presenteerde zich met veel lenigheid en trotse houding. Het leverde haar tevens het reserve dagkampioenschap op.

Uitnodiging CK

De enige ruin in het gezelschap op Terschelling verdiende een Ster tweede premie: Waender fan Synaeda (Thorben 466 x Onne 376) van Ariena Stilma is een zoon van Gonda F.T. Model Preferent AA. Er vielen bij de merries geen nieuwe sterren te noteren. Stermerrie Tiarda fan Horp (Epke 474 x Haitse 425) van J.P. Mensink is een langgelijnde, hoogbenige merrie met veel behang. Afgelopen januari legde zij nog een overtuigende IBOP proef af van 77,5 punten waarbij ze een acht voor de stap scoorde. Deze cijfers werden meegenomen bij de keuring aan de hand waarmee Tiarda een uitnodiging kreeg voor de Centrale Keuring.

Ronde na ronde sterk

De elfjarige Ingrid van de Egberdinahoeve Model Sport AA (Pier 448 x Feitse 293) van Aryanne Bakker was een bijschrijver van de keuring. ‘Deze merrie straalde veel duurzaamheid uit,’ zegt Sabien Zwaga,’een grootramige merrie die actief stapte en in draf een krachtig achterbeen liet zien dat ze goed onder het lichaam plaatste.’ Ingrid kon haar sterke optreden ronde na ronde volhouden waardoor ze aanspraak kon maken op het dagkampioenschap.

Rubrieken bestgaand

Ingrid won ook de rubriek “Bestgaand rijpaard’ met Nadia den Hollander in het zadel. De rubriek ‘Bestgaand Tuigpaard’ ging naar de combinatie Renate Pootjes en de zesjarige Wikje v.d. Aasterkooi (Teeuwis 389).

Vorig artikelExcellent dravende Isann (Julius 486) Voorlopig Kroon en fokdagkampioen in Duitse Papenburg
Volgend artikelAlles wat u moet weten over de Centrale Keuring 2021