Modelmerrie Zamke (Thorben 466) wint in Colombia

Op de keuring in Colombia begin november is Modelmerrie Zamke fan Steendans Model AAA (Thorben 466 x Olof 315) door juryleden Jolanda Slootjes en Willem Sonnema aangewezen als algeheel kampioen. Het reserve algeheel kampioenschap ging naar de eerste premie twenter Rosanna van de Arendsburcht (Matthys 504 x Olof 315).

IBOP van 82,5 punten

De achtjarige Zamke kwam naar de keuring als Voorlopig Modelmerrie. Vorig jaar kwam ze in haar IBOP van 75,5 punten tekort om definitief Model te worden. Dit jaar liet de merrie van Diluo SAS uit Bogota, en gefokt door Maren Meier uit het Duitse Hägerfelde niets aan het toeval over. Met haar actieve stap en vooral hele fraaie zelfhouding in draf reed ze met haar Grand Prix ruiter naar een IBOP van 82,5 punten, AAA dus. ‘Ze heeft een goed gebruik van het achterbeen, sprong de galop mooi door en heeft heel veel balans in al haar gangen’, verwoordt Jolanda Slootjes die de merrie ook vorig jaar zag. ‘Ze liet zich veel beter zien en onder het zadel ook beter dan aan de hand.’ Zamke stamt uit merrielijn 50 en is de derde generatie na stammoeder Namke Model Preferent (Nuttert 200).

Jeugdkampioen en algeheel reservekampioen

Het jeugdkampioenschap was voor Rosanna die langgelijnd is, veel uitstraling heeft, een mooi kruis, goede beenstanden, waarbij haar hoeven wat royaler mochten, beschrijft Jolanda. ‘Ze heeft veel souplesse in stap, een iets hoog ritme in draf, maar wel met veel buiging.’ Rosanna, gefokt door R. de Koning en in eigendom van Maria Isabel Rodriquez, werd ook algeheel reservekampioen. De moeder van Rosanne is een halfzus van KFPS stamboekhengst Jehannes 484.

Bouwe kampioen hengsten

Haast nog meer indruk op de juryleden maakte de kampioen bij de hengsten: Bouwe fan Dijkmaniastate Ster (Jouwe 485 x Sierk 326). De door Douwe Dijkman gefokte zevenjarige hengst is in eigendom van Pedro Gonzales. ‘Hij is grootramig met heel veel behang en een lange verticale hals’, beschrijft Jolanda Slootjes. ‘Zijn beenwerk mocht wat meer kwaliteit hebben, maar hij heeft een actieve ruime stap en en draf met ruimte en balans, waarbij hij rijst in de voorhand, een mooi voorbeengebruik heeft en een heel goed achterbeen.’

Twenterhengst jeugd- en algeheel reservekampioen

Het reservekampioenschap bij de hengsten ging naar de jeugdkampioen. Twenterhengst Rendert (Teun 505 x Eibert 419) showde veel ras met een iets zwarte hoofdf-hals verbinding. ‘Hij heeft een stap met veer en ruimte en een draf met een krachtig gebruik van het achterbeen.’ Rendert is gefokt door Waling Haijtema en in eigendom van Criadero Royalty.

Vorig artikelMencompetitie: tweespan winst voor Lysbeth met Brecht en Iisvrouwe
Volgend artikelHengstenselectie in de VS: Remington, EFF naar voorrijdagen