Nadeen Davis wint 2e beoorlingswedstrijd

Aan de tweede online KFPS beoordelingswedstrijd deden ruim 100 deelnemers mee. Deze keer waren er 6 driejarige merries geselecteerd. Juryleden Sabien Zwaga en Jaap Boersma plaatsten de merries in de volgorde: D E C F B A.  Elf deelnemers hadden dezelfde uitslag als de jury, waarbij Nadeen Davis (Australie) de beste toelichting heeft geggeven.

De deelnemers met de toelichting die het dichtst bij die van de jury komt wordt het hoogste geplaatst (rangorde 1-10). De overige juiste inzenders krijgen eveneens 10 punten. Aan het einde van de zomer kijken we bij alle juiste inzenders wie de minste punten heeft behaald en zal worden uitgeroepen tot Overall Winner.

De winnaars van de 2e online beoordelingswedstrijd zijn:
1.  Nadeen Davis 1 punt
2.  Marrit de Vries 2 punten
3.  Grietsje Ensing 3 punten
4.  Marissa Visser 4 punten
5.  H van Dijk 5 punten
6.  Wiesje van der Woude 6 punten
7.  Mariska Mier 7 punten
8.  Annemarije Stenveld 8 punten
9.  Frisones Santa Bárbara 9 punten
10. gm rozema 10 punten
11.Tsjikke Dijkstra 10 punten

Nadeen Davis ontvangt binnenkort van het KFPS de groomingbag!

Toelichting van de jury
We hebben zes driejarige veulenboekmerries beoordeeld en geplaatst op basis van de videobeelden. NB. De kwaliteit van het beenwerk is hierbij lastig te beoordelen dus de plaatsing kan afwijken van de plaatsing (en primering) die op basis van een live keuring tot stand gekomen zou zijn. Houd er verder rekening mee dat de bewegingsonderdelen dubbel tellen ten opzichte van de exterieuronderdelen.

Op kop geplaatst hebben we paard D: een jeugdige, goed gemodelleerde merrie met ruim voldoende rasuitstraling. Het hoofd is iets lang. De merrie stapt actief en ruim met voldoende lichaamsgebruik en het achterbeen sluit goed aan. De merrie draaft met gemak en toont hierbij veel balans, een goed gevouwen achterbeen dat krachtig onder de massa wordt geplaatst en veel schakelend vermogen. Het voorbeen zou hierbij iets meer mogen worden uitgelegd.

Op de tweede plaats komt paard E: een goed ontwikkelde merrie met veel rasuitstraling vanwege het edele hoofd, het vele behang en de fraaie halsvorm. Het paard heeft een goede bovenlijn. Het achterbeen is een fractie sabelbenig gesteld. De merrie stapt ruim en tactmatig met een goed lichaamsgebruik. In draf toont ze veel tact en afdruk. Ze zou hierbij nog meer mogen doortreden met het achterbeen. Paard D is ten opzichte van paard E iets langgelijnder en heeft een nog meer gedragen draf en is daarom boven paard E geplaatst.

Plaats drie wordt ingenomen door paard C. Een merrie die nog erg jeugdig aandoet en nog in bespiering mag winnen. Het hoofd is voldoende edel, de hals komt diep uit de borst en zou verticaler mogen qua stand. Het kruis mag langer en minder hellend en de aansluiting rug – lendenen kan sterker. Het voorbeen is een fractie hol gesteld. De merrie waardeert zich op in beweging. Ze stapt heel ruim met veel schoudervrijheid en souplesse. Ook de draf is ruim met een voldoende krachtig achterbeen. Het voorbeen toont veel knieheffing maar zou verder naar voren mogen worden weggezet. Paard E heeft meer rasuitstraling, een correctere bouw en meer ruggebruik in draf dan paard C en is er daarom boven geplaatst.

Paard F komt op plaats vier. Het is een jeugdige merrie met ruim voldoende rasuitstraling. De merrie is evenredig gebouwd, heeft een goede bovenlijn en mocht iets meer opwaarts gebouwd zijn. De merrie stapt actief. Als deze merrie in de stap tot ontspanning komt, is deze voldoende zuiver en ruim. De bewegingsafloop van de voorbenen kan correcter. De draf heeft een goede beentechniek en een hoog ritme. Paard C staat boven paard F vanwege meer kwaliteiten in de beweging.

Op de vijfde plaats komt paard B. Een voldoende langgelijnde merrie met een fraaie voorhand. Het hoofd mag meer expressie hebben. De lange hals heeft een goede bespiering en mooie welving. De schoft is goed ontwikkeld en loopt vloeiend door in de rug. De merrie zou opwaartser gebouwd en sterker in de aansluiting rug – lendenen mogen zijn. De voorbeenstand is licht toontredend. De stap is zuiver met voldoende ruimte en lichaamsgebruik. De merrie draaft met gemak en veel zweefmoment. Ze zou hierbij meer oprichting en gedragenheid mogen tonen, het achterbeen mag verder onder de massa worden geplaatst. De paarden F en B ontlopen elkaar niet veel. Paard F heeft een sterkere bovenlijn en een actiever achterbeengebruik en is daarom boven paard B geplaatst.

Tot slot op plaats zes paard A: een iets vroegrijpe rastypische merrie met een vriendelijke uitstraling die een modernere opdruk mag hebben. De hoofd-hals verbinding is zwaar, de schouderligging steil en de kruisligging hellend. De stap zou meer zuiverheid mogen tonen en het achterbeen zou resoluter met meer buiging in de sprong naar voren mogen worden gebracht. In draf zien we graag een krachtiger ondertredend achterbeen en meer atletisch vermogen. Paard B is langgelijnder en beweegt beter dan paard A, vandaar deze plaatsing.

Rond 15 juli volgt de 3e beoordelingswedstrijd van dit seizoen.

 

Vorig artikelLivestream lokatiekeuring stal L. Mellema & stal HVM
Volgend artikelJeugdige Doutzen van Plexat (Omer 493) Voorlopig Kroon