Nageboorte er snel af met ‘waterslangmethode’

Merries die aan de nageboorte blijven staan kunnen ernstig ziek worden. Dierenarts Mark Meijer ontdekte per toeval een methode om de nageboorte er vlot af te krijgen. ‘Door met een dunne waterslang zo’n acht tot tien liter water in de baarmoeder te laten lopen.’ In Phryso van maart een uitgebreide uitleg over deze zogenaamde ‘Zeddam-methode’.

Binnen 5 minuten de hele placenta eruit
De nageboorte komt normaal gesproken binnen drie uur nadat het veulen is geboren eraf. Duurt het langer dan is het raadzaam een dierenarts in te schakelen. Die zal met het toedienen van oxytocine de baarmoeder laten krimpen zodat de nageboorte makkelijk naar buiten geperst kan worden. Ook het ‘pellen’ van de placenta hoort tot de mogelijkheden, maar is een vervelende methode, aldus Dierenarts Mark Meijer van DAP Zeddam, die een nieuwe manier vond om de problemen met het eraf komen van de nageboorte te tackelen. Hij pakte de tuinslang en liet water in de baarmoeder lopen bij een hele lastige merrie. ‘Ik kon met geen mogelijkheid bij de merrie in de buurt komen. Ik heb geen idee waarom, maar toen heb ik de tuinslang gepakt en in de navelstreng gestoken. Binnen vijf minuten kwam de hele placenta in één stuk naar buiten.’ Van de 150 merries die hij op deze manier heeft behandeld en uitgebreid beschreven is 92% succesvol verlost van de nageboorte.

Werk voor dierenarts
Inmiddels gaat deze zogenaamde ‘Zeddam-methode’ de hele wereld over en heeft Meijer zelfs kant en klare setjes beschikbaar met doseerknijpertjes en dunne kathederslangen. Hij adviseert wel een dierenarts dit werk te laten doen. ‘Het is niet echt een moeilijke procedure, al kan het snijden in de navelstreng wel een dingetje zijn. Er lopen drie bloedvaten door de navelstreng.’

In Phryso van maart een uitgebreid verslag van deze ‘Zeddam-methode’.

Kijk voor meer informatie en een duidelijke video op de website van DAP Zeddam

Vorig artikelWinst in Prix St.Georges voor Marsja Dijkman met Geke fan ‘e Beijemastate
Volgend artikelBijzonder hoogleraar Siem Korver: ‘sterk merk wordt gemaakt door fokkers’