Nationale ereklassetitel voor Tjitte VDK met Jelle van der Kooi

Kampioen ereklasse voor de sjees, Tjitte VDK (Andries 415) met Jelle van der Kooi. Foto: Geert Bouius.

Na twee jaar uitblijven van een kampioenschap ereklasse voor de sjees, werd er op zaterdag 24 september 2022 eindelijk weer gestreden om de titel. KFPS stamboekhengst Eise 489 (Maurits 437) met Jelmer Chardon was tot op heden nog steeds de titelverdediger, maar reed nu niet mee in het kampioenschap. De achtjarige Tjitte VDK (Andries 415) met Jelle van der Kooi uit Sint Nicolaasga ging er nu met de titel vandoor.

Heel charmant

Indoor Tolbert stond in het teken van feest, en het afsluiten van een mooi tuigseizoen. Voor het Friese ras was vooral het kampioenschap ereklasse een belangrijke rubriek. Negen kanshebbers streden om de titel waarbij de koppaarden dicht bij elkaar lagen. Juryvoorzitter Henk Prins laat weten, samen met zijn medejuryleden onder de indruk te zijn van het charmante beeld wat Tjitte VDK (stamboeknaam Tjitte fan Sinserhûs) liet zien. “Het paard heeft daarnaast in onze ogen ook een zeer constante wedstrijd verreden”. Tjitte VDK kreeg uiteindelijk de voorkeur boven GPD Ward (Thorben 466) met Augustinus Hoekstra. “Dit paard vonden wij ook heel sterk over de benen gaan maar had in totaalbeeld net ietsje minder uitstraling”. Jelle van der Kooi: “Wat een geweldig gevoel om kampioen te worden met Tjitte VDK”. De combinatie kende al een goed seizoen met meerdere overwinningen in de pocket.

Sterk debuut

In de open klasse maakte Merle Veurink haar debuut als sjeesrijdster. Met haar eigen dekhengst Waander 512 (Loadewyk 431) liet ze een hele goede indruk achter bij de jury. “Deze combinatie gaf een heel mooi totaalbeeld. Met name het front viel in positieve zin op. Ook het voorbeengebruik was sterk. Achter mocht hij nog ietsje sterker”, zo liet de jury weten. In deze rubriek wederom een tweede plaats voor Augustinus Hoekstra, nu met GPD Aron (Jouwe 485) die de wedstrijd sterk begon, maar steeds ietsje minder krachtig werd.

Moeilijke rubriek

Het plaatsen van een vijftal damescombinaties bleek nog niet zo’n makkelijke opgave. De constantheid die Hiltje Holtrop met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) liet zien bleek doorslaggevend te zijn in de strijd om de winst. Ook de prijs voor het schoonste geheel ging naar Holtrop. Wiesje van de Woude pakte met Durk de tweede plaats. De afsluitende rubriek voor het Friese ras was voor Augustinus Hoekstra met GPD Aron en GPD Ward.

Bekijk de totaaluitslagen van de tuigrubrieken Fries ras op Indoor Tolbert hier
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

 

Vorig artikelNa- en herkeuring Harich: één Model, twee Kroon en vier Voorlopig Kroon merries
Volgend artikelKroonmerrie en moeder Hilbrand 525 kampioen van Engeland