Nieuwe fokwaarden KFPS-hengsten

Jehannes 484 KFPS Hengstenkeuring 2021 © DigiShots

De afgelopen week heeft de jaarlijkse fokwaardedraai plaatsgevonden. Alle KFPS-hengsten zijn voorzien van nieuwe fokwaarden waarbij de informatie tot en met de eerste bezichtiging van begin december is meegenomen.

Klik hier om het excell-bestand met alle fokwaarden van de KFPS-hengsten te downloaden

De fokwaarden voor exterieur zijn gebaseerd op de lineaire score gegevens die tijdens de keuringen worden vastgelegd. De fokwaarden voor sportaanleg zijn berekend op basis van de cijfers voor stap en draf aan de hand en de cijfers voor stap, draf en galop uit de ABFP- en IBOP-testen.

Totaalindex

Net als vorig jaar is voor de hengsten een totaalindex berekend. In deze totaalindex zijn exterieur en sportaanleg ingewogen in de verhouding 40:60. Verder is het verwantschap ingewogen, zodat selectie op totaalindex niet leidt tot een verhoging van het verwantschap. De verhouding bij de inweging van verwantschap ten opzichte van exterieur/sportaanleg is 1:4. In het overzicht is tevens de wijziging ten opzichte van vorig jaar aangegeven voor de totaalindex. De hengsten waarvan het afgelopen jaar de eerste nakomelingen gekeurd of getest zijn, laten logischerwijs de meeste wijzigingen zien.

De nieuwe fokwaarden zullen in de eerste week van januari ook bijgewerkt worden in MijnKFPS.

Vorig artikelHet jaar van … Yvette Pen
Volgend artikelZestien finalisten Friesian Talent Cup 2021-2022