Nieuwe fokwaarden KFPS-hengsten

Voor de KFPS-stamboekhengsten zijn nieuwe fokwaarden berekend. Alle uitslagen van keuringen en aanlegtesten van 2019, tot en met de eerste bezichtiging, zijn hieraan toegevoegd en verwerkt.
De publicatie kent ten opzichte van voorgaande jaren twee wijzigingen. In de eerste plaats worden de fokwaarden voor basigangen vanuit de keuringen en vanuit de aanlegtesten niet meer afzonderlijk gepubliceerd, maar zijn deze vanaf dit jaar geïntegreerd. Dit is relatief gunstig voor hengsten waarvan de nakomelingen onder het zadel en/of aangespannen beter presteren dan aan de hand. Daarnaast zijn in deze publicatie de hengsten voor het eerst gerangschikt op een totaalindex. In deze totaalindex zijn exterieur, beweging en verwantschap gezamenlijk ingewogen. Het betreft hier een eerste aanzet. De komende jaren zullen ook de fokwaarden voor karakter, sport (obv KNHS-gegevens) en levensduur aan de totaalindex toegevoegd gaan worden. In de link onderaan deze pagina kan een nadere toelichting op de wijzigingen gedownload worden. De fokwaarden zijn in twee overzichten weergegeven, voor hengsten die het nakomelingenonderzoek hebben afgerond en voor jonge hengsten.
Met name voor de jonge hengsten, waarvoor de eerste informatie van nakomelingen is toegevoegd, zijn de fokwaarden hier en daar veranderd. De hengst die hier het meest van profiteert is Markus 491 (foto). Deze Maurits 437-zoon zag tijdens de eerste bezichtiging een recordaantal zonen doorverwezen worden naar de tweede bezichtiging: 70% van z’n zonen kreeg hiermee het Sterpredicaat. Het levert Markus 491 zelfs de hoogste fokwaarde op van alle KFPS-hengsten, gerangschikt voor de nieuwe totaalindex.

toelichting op de wijzigingen in de fokwaardeschatting 2019

fokwaarden van KFPS-hengsten die het nakomelingenonderzoek hebben afgerond

fokwaarden jonge KFPS-hengsten

Vorig artikelTerugblikken op 2019 met Ito Werkman: ‘Goud op Hippiade was het plan, en het lukte ook nog’
Volgend artikelTerugblikken op 2019 met Nadia den Hollander: ‘Een jaar van winnen en ervaring opdoen’