Nieuwe garantietermijn van één jaar in paardenhandel

© Digishots

Op dinsdag 1 februari heeft de Tweede Kamer ingestemd met een garantietermijn van één jaar bij de verkoop van paarden. De Sectorraad Paarden zegt enorm teleurgesteld te zijn.

Van zes naar twaalf maanden

Een nieuwe richtlijn vanuit Europa heeft bepaald dat de wetgeving rondom consumentenbescherming flink gereorganiseerd wordt. In deze richtlijn staat onder andere dat de garantietermijn wordt verruimd van de huidige zes maanden naar twaalf maanden. De Europese Unie bood een mogelijkheid aan de lidstaten om bij deze richtlijn een uitzondering te maken voor de verkoop van levende dieren, maar minister Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, wilde hier geen gebruik van maken en ontraadde in het debat vorige week woensdag de twee amendementen van BBB en VVD die hier wél gebruik van wilde maken.

Consumenten beter beschermen

De veranderende richtlijnen zouden consumenten (dus particulieren) beter moeten gaan beschermen bij hun aankopen en het vertrouwen van de consumenten vergroten. In sommige gevallen is dit natuurlijk heel erg logisch, maar wat de verkoop van paarden betreft ligt dat iets ingewikkelder. Als verkopende partij heb je immers helemaal geen controle over de manier waarop het paard gehouden wordt. Daar bovenop komt dat het Europese gelijke speelveld dreigt te verdwijnen; landen als Duitsland, Denemarken en Frankrijk maken wél gebruik van de uitzonderingsclausule.

Uitzonderingsclausule

Al in mei 2019 kreeg LTO Nederland de nieuwe EU-richtlijn in het vizier. In juli 2020 ging het wetsvoorstel naar de Raad van State en in het najaar van 2020 kwam het terug voor behandeling door de Tweede Kamer. In oktober 2020 startte LTO Nederland daarom samen met de Verenigde Sportpaardenhandel Nederland (VSN), de Centrale Bond van Paardenhandelaren (CeBoPa) en het KWPN de zichtbare lobby om de politiek te laten inzien waarom het juist heel erg verstandig is om gebruik te maken van de uitzonderingsclausule. Een brief van de Sectorraad Paarden aan de Tweede Kamer zette dit verzoek kracht bij, maar dit heeft niet mogen baten. De Tweede Kamer heeft bepaald dat we verder moeten met een garantietermijn van één jaar bij de verkoop van paarden voor commerciële verkopers aan particulieren.

Bron : Sectorraad Paarden

Vorig artikelAuke van het Donckse Hof (Gerben 479) kampioen in Griekenland
Volgend artikelAnnika (13) succesvol met 24-jarige Tamke van haar moeder