NK-ticket voor Isabelle Vroomans en Renske Carmen

Isabelle Vroomans - Renske Carmen F.D. Visscherwei K&PP Kampioenschap Fries Dressuurpaard 2019 © DigiShots

Isabelle Vroomans reed Renske Carmen f.d. Visscherwei (Ster, voorl. Kroon, Tjalke 397 x Olof 315) naar een startplaats voor het NK Indoor. Op de Brabantse kampioenschappen werd ze derde in de klasse Z1.

“Wauw, dit had ik nooit verwacht, als eerste starten, op een Fries, en dan je gewoon selecteren voor het NK!”, is Vroomans enthousiast. “Ik maakte me best druk vanwege het feit dat ik zo in het nadeel was, althans, dat denk je dan”, vertelt de fanatieke amazone. “Maar Tonnie Huberts, mijn trainer, pakte me aan, en zei dat ik daar toch geen invloed op had en gewoon goed moest rijden. En gelijk heeft hij natuurlijk.”

Enige Fries tussen de KWPN’ers

Rijden, en goed rijden, is wat de amazone deed. “Renske was heel heet, maar voelde super aan, en ik was heel tevreden over onze proef. Als enige deelnemer met een Fries hielden we ons staande in een veld vol met KWPN’ers; met ruim 66% eindigden we als vijfde, terwijl de beste zeven combinaties een tweede proef mochten rijden.”

Super drafgedeelte

In die finale was Renske meteen weer ‘aan’. “Ze kan fantastisch draven en heeft daarin zoveel draagkracht, dat is niet normaal”, vertelt Isabelle. “Het drafgedeelte was echt genieten. In de galop hadden we wel wat foutjes, juist omdat ze zo scherp was. Dus het was zo spannend… van de zeven combinaties mochten er vier naar het NK. En laten we nu zelfs derde worden! Ik ben zo trots op Renske!”

Renske Carmen en Vajen T

De dertigjarige amazone heeft sinds drie jaar haar eigen trainingsstal Bax Stables samen met Anton Bax, in Leende. Renske is één van de Friese paarden die ze rijdt. Daarnaast maakt ze furore met de Friese Ster-merrie Vajen T (v. Tymon 456), met wie ze vorig jaar onder andere het EK Dressuur Friese Paarden klasse M werd en Beste vijfjarige merrie. Op datzelfde EK kreeg Renske eveneens het kampioenslint omgehangen, in de klasse zesjarigen. Isabelle is dus wel ‘een naam’ in de Friese paardenwereld.

Liever een heet paard

“Ik wil echter niet alleen dat meisje van de Friese paarden zijn”, laat Isabelle weten. “Ik rijd in feite meer KWPN’ers dan Friezen! Het maakt me wat rijden betreft niet uit; ik kijk hoe dan ook per paard wat het beste bij hem past als het op de manier van trainen aankomt. Niet één paard is hetzelfde. Wel vind ik het fijn als een paard een beetje heet is, zoals Renske. Als ze maar willen lopen. Ik houd niet van dat douwen, dat past niet zo bij mij. Er zijn zeker Friese paarden die net zo sensibel zijn als KWPN’ers en er zijn KWPN’ers die juist heel lauw zijn.”

Grand Prix

Jan en Elvera Scholten, de fokkers/eigenaren van Renske, willen graag kijken hoe ver hun merrie komt in de sport. Isabelle: “Ik roep heel voorzichtig ‘Grand Prix’. Een jury maakte zondag een opmerking over dat Renske zo’n enorme gedragenheid heeft in draf. Dat, in combinatie met het feit dat ze het zo graag voor je doet, maakt haar een paard voor de moeilijke oefeningen. Ze wil altijd maar werken! Dat is nu nog wel eens in ons nadeel, maar is als het moeilijk wordt alleen maar positief.” (cd)

Foto: DigiShots

Vorig artikelVACATURE BESTUURSLID KFPS
Volgend artikelElfstedentochtwinnaar op bezoek bij Stal de Noeste Hoeve