Nog twee hengsten ingestroomd, totaal 18 hengsten in het Centraal Onderzoek

De hengsten King van het Zuidereind (Omer 493 x Olrik 383) en Jorke van é Kamperdyk (Menne 496 x Tsjalle 454) die bij aanvang van het CO uitstel hebben gekregen, zijn deze week ook ingestroomd. Daarmee komt het totaal aantal hengsten in het Centraal Onderzoek op 18.

Stalmanagement

De overige hengsten zijn inmiddels ruim een week in Exloo. Ze zijn goed geacclimatiseerd en de training is opgepakt. De trainingsrichtlijnen naar aanleiding van de onderzoeken van Carolien Munsters zijn hierin meegenomen. De jonge hengsten worden drie maal in de week onder het zadel gereden. De andere dagen krijgen ze een hersteltraining of beweging in de paddock, stapmolen of aan de longeerlijn. Actieve rust is hierbij belangrijk. Daarnaast is er een ruwvoeranalyse gedaan en krijgen de hengsten een individueel goed afgestemd voedingsschema.

Eerste observatiemoment

Vrijdag 16 september komen voor het eerst de menners erbij voor een eerste kennismaking met de menwagen in het Centraal Onderzoek. Het eerste observatiemoment is op woensdag 21 september. Hierbij zijn de eigenaren welkom om een kijkje te nemen en zullen gastruiters Femke Beljon en Frans van der Heuvel in het zadel van de hengsten plaatsnemen.

Nieuwe stalmanager Trudy Karsies

De trainingsleider van het Centraal Onderzoek is Koos Naber en de nieuwe stalmanager is Trudy Karsies. Trudy is een bekende in de Friese paardenwereld. Zij heeft een eigen stal gehad en is ook amazone geweest bij de ABFP testen. Trudy is woonachtig in Zuidbroek. Zij neemt de algehele verzorging van de hengsten dagelijks op zich. Ze assisteert met op- en afzadelen, houdt de hengsten nauwlettend in de gaten, voert en mest de hengsten en zet ze buiten en binnen.

Vorig artikelHea! Met de familie Ludema
Volgend artikelSelectie van bijna 200 Friese paarden maakt zich op voor de CK 2022