Oefendag Vereniging Het Friese Tuigpaard succesvol met zo’n 50 starts

Vereniging Het Friese Tuigpaard hield afgelopen zaterdag een clubdag/oefendag bij Manege Gaasterland in Harich. De animo onder leden was groot. Met zo’n 50 starts was wel duidelijk dat de leden graag even wilden kijken hoever ze al staan richting de start van het nieuwe tuigseizoen.

Negen geslaagden voor tuiglicentie

De oefendag was meteen ook de basis voor een aantal nieuwe rijders om het rijvaardigheidsexamen af te leggen. Negen kandidaten maakten zich op voor een entree binnen de tuigpaardensport waarvoor ze allemaal een theorie-examen en een praktijkexamen moesten afleggen. De kandidaten slaagden alle negen. De geslaagden zijn:
Annemarieke Olff (die straks met een hackney zal gaan rijden), Mirjam Ruiter, Ytzen Hoekstra, Femke Zijlstra, Siegrid Veldmeijer, Jolanda Veenstra, Lenna Schrotenboer, Gerard Pama en tot slot Denise van Veen.

Stimuleringsprijs

Voor de beste kandidaat in de leeftijd van 16 t/m 26 loofde men op deze oefendag nog een extra prijs uit ter stimulering. De kandidaat met de mooiste stijl en meeste potentie kreeg een gratis les van Susan Wind. De prijs is gewonnen door Mirjam Ruiter uit Nij Beets. Zij zal het komende seizoen gaan rijden met de talentvolle merrie Imre S.R. (Menne 496). ‘Ik ben hier heel erg blij mee. Nu kan ik mooi nog even bij Susan oefenen voordat we onze eerste wedstrijd in Lunteren gaan rijden.’

Veel potentie

Na een lang poos van rust was het nu weer even kijken hoe de vlag erbij hangt. Verschillende paarden werden in diverse rubriekjes gepresenteerd. Richard Hofstra won met Stal Jede’s Juwiel (Tsjalle 454) de eerste limietklasse, terwijl Albert Minkema met Idsert van de Lits (Maurits 437) de tweede won. Daarnaast wist Albert ook de derde enkelspanrubriek te winnen met Melle van de Lits (Wimer 461). Deze ereklassetopper is drie jaar geleden verkocht naar het buitenland, maar inmiddels terug op stal bij Minkema. ‘Bij hem is het nu vooral een kwestie van ‘rust bewaren’. Als dat lukt, dan gaat het super’,  zegt Albert.

Nog meer winnaars

GPD Fokke met Anneke van der Staal stond bovenaan in de damesklasse. De rubriek nieuwelingen schept goede hoop voor de komende periode. Nieuwkomer in de FRIESE tuigpaardensport, de familie Haarsma uit Tjerkwerd presenteerde de onlangs aangekochte Mooiboy van Zomerstaete (Markus 491). Tjeerd Haarsma voerde de leidsels van de stoere hengst die beslist potentie heeft voor de tuigsport. Hij won de rubriek. ‘Een heel leuk avontuurtje. We gaan gewoon lekker rustig wat aan de gang met hem en we zien dan wel wat we gaan doen’, zegt Tjeerd tevreden, die in de daaropvolgende rubriek nogmaals uitkwam met een tuigpaard. Net als JR Bouwman, Erik Kuperus, Harm Hamstra en tot slot Gerlof Jansma die een hackney presenteerden.

Mooi tweespan seizoen

De afsluitende tweespan rubriek belooft nu al een mooi seizoen, met kandidaten die wel eens sterk aan elkaar gewaagd kunnen zijn. Harry Tubben won deze keer met Tjeerd van de Bijschuur (Tsjalle 454) en Jelmer fan Faerch (Jurre 495). Daarbij zat Jelle van der Kooi hem kort bij met Falko VDK (Tsjalle 454) en nieuwelingen Olle VDK (Teun 505).

Mooiboy (Markus 491) met Tjeerd Haarsma

Bekijk de volledige uitslagen hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelIBOP Panningen: Megascore en AAA voor Jannechje (Alwin 469)
Volgend artikelKFPS-icoon Jaap van der Meulen overleden