Ondertussen bij Ester en Hessel in de stal

Twee jaar lang heeft Ester een blog bijgehouden op Phryso.com. Dit jaar zou Stermerrie Roza nog een veulen krijgen, van de inseminatie die Ester zelf deed. Hou zou het nu met de merrie zijn? En heeft ze al een veulen? Een update van Ester zelf………

Roza verrast ons

Jaaa, daar is ze dan! Onze Stermerrie Roza fan de Kromme Jelte (Lolke 371 Sport x Foppe 290) heeft afgelopen vrijdag een prachtig veulen op de wereld gezet. En dit keer heeft ze ons verrast. Het was vorige week donderdag een warme dag, de paarden stonden ’s avonds rustig in het land te genieten van een zacht briesje bij een ondergaande zon. Ik haalde Roza er tussen uit en zette haar op stal om haar brok te voeren en om te kijken of ik al iets aan haar kon zien.

Altijd 11 maanden draagtijd

Het was een week voor de uitgerekende datum. Roza stond rustig haar brok te eten terwijl ik voor de zoveelste keer weer eens naar haar uier keek. Ik zei zachtjes mezelf dat het er nog niet op leek en kriebelde haar zachtjes in haar hals. Wel voelde ze wat klam aan, maar ja het was in de stal zeker nog een paar graden warmer dan buiten en met zo’n dikke buik valt het dan niet mee. Daar komt nog eens bij dat Roza altijd 11 maanden draagt. Het kan een keer een dag eerder of later zijn, maar daar blijft het dan ook bij. Roza keek mij met haar grote trouwe bruine ogen aan en genoot van het kriebelen. Kom meid dan ga ik je nog even poetsen. Ik zette haar vast op de poetsplaats. Nog één keer controleerde ik haar helemaal. Vanaf morgen blijf ik toch maar bij je, dacht ik bij mezelf, je weet maar nooit, maar voor nu mag je nog even lekker terug in het land, het is hier binnen veel te warm. Ik ging op tijd slapen, de warme dag werd afgesloten met onweer en ondanks het gedonder en de lichtflitsen viel ik toch snel in slaap.

‘Alles is goed Es’

In alle vroegte ging vrijdagmorgen de telefoon. Het was buurvrouw Tamara. Mijn adem stokte toen ik haar naam op mijn telefoon zag. Oh nee, Tamara belt mij nooit op dit tijdstip. Snel nam ik op en hoor haar nog zeggen. ‘Jullie hebben een veulen!’ Ik rende naar stal, er flitste van alles door mijn hoofd. Ze staat in het land, in de koppel, had ik maar.. En daar stond Hessel. Aan de blik in zijn ogen zag ik direct dat het goed was. Is alles goed met beiden, is de nageboorte eraf? ‘Alles lijkt goed Es.’ Ik voelde een last van mijn schouders vallen. En is het een merrie of een hengstje? ‘Nou’, zei Hessel, ‘ik heb het al wel zien plassen.’ Pfff hou me niet langer in spanning Hessel, kwam het er onder of erachter uit? Er verscheen een glimlach op zijn gezicht. ‘Erachter Es’, Roza heeft ons een prachtig merrieveulen gegeven. Ik vloog Hessel om zijn nek en barstte in tranen uit. Een merrie veulen, 11 maanden geleden heb ik haar zelf geïnsemineerd en nu geeft ze ons een gezond merrieveulen..

Echte fokmerrie uit vruchtbare lijn

Stermerrie Roza fan de Kromme Jelte, 17 jaar geleden gefokt door de bekende Friese Paarden fokker Wybren Jorritsma, heeft haar dertiende gezonde veulen op de wereld gezet. Wat is dit toch een fantastische fokmerrie, duidelijk de genen van haar moeder Nedia fan de Kromme Jelte. De prominente Preferente Stermerrie Nedia behaalde zes maal een eerste premie. Haar moeder Amerins is een volle zus van de stamboekhengst Tjimme 275. Nedia was op haar 21ste jaar nog drachtig van haar 16e veulen! Als Roza zo doorgaat, gaat ze haar moeder achterna. Soms zeggen mensen wel eens tegen mij, is dat niet zielig zoveel veulens. Nee dat is het niet. Roza is een echte fokmerrie en is in een uitstekende conditie. Ze loopt het hele jaar in de kudde en krijgt een optimale verzorging. Ik train haar het hele jaar door, voornamelijk aan de hand waardoor ze mooi in conditie en in de bespiering blijft. Wij zijn supertrots op haar en hoe ze eruit ziet.

Naar de fokdag in Tolbert

Inmiddels zijn we een week verder en loopt Roza samen met haar veulen Tesse NP fan de Hesterhoeve (Jehannes 484 x Lolke 371) in het land. Kom Hessel, koffie tijd. Terwijl we aan de koffie zaten dartelde Tesse voorbij. Hé zei Hessel ineens, ze is een week te vroeg geboren dus kan ze naar de veulenkeuring op de fokdag van de Groningen Drenthe combinatie in Tolbert, ze is dan precies zes weken. Een geluk bij een ongeluk! En zo zie je maar dat de natuur zich niet laat sturen. En kijk eens. Zie ik Roza alweer hengstig? Zal ik haar deze keer maar weer insemineren? Dan weten we zeker dat we een mooi merrieveulen krijgen…. haha! Hessel fronste zijn wenkbrauwen en begon te lachen. Nee hoor Hessel, ik ben je enorm dankbaar voor alles wat je me leert, een rijk bezit die niemand mij ooit weer afneemt! Bescheiden maar met een glimlach op zijn gezicht dronk Hessel zijn koffie op..

Vorig artikelJoy van de Meikade (Tiede 501) fokdagkampioen Midden-Nederland
Volgend artikelLaura, Shanika, Katoesja en Debby vanuit Zuid-Holland naar Hippiade