Onderzoek WFFS: niet bij Friese paarden

Bij een onderzoek naar WFFS onder 4081 paarden van 38 verschillende rassen bleek geen van de 197 geteste Friese paarden drager te zijn van deze erfelijke afwijking. Ook bij de 72 kruisling Friese paarden werd het gen niet gevonden.

Gen bij 4,9% van de onderzochte paarden

Het onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteiten uit Oostenrijk, Polen, Duitsland en de Verenigde Staten, de onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Genes. Ze vonden bij 4,9% van alle onderzochte paarden het PLOD1-gen, wat bij dubbeldragerschap leidt tot WFFS. Veulens met het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) overlijden rondom de geboorte, ze hebben een hele dunne huid die makkelijk scheurt. Het gen is enkelvoudig recessief, wat in overerving vergelijkbaar met bijvoorbeeld het dwerggen. Dragers hebben geen last van de aandoening, maar paringen van twee dragers geeft een kans van 25% dat het veulen WFFS. Er is een genetische test om het dragerschap te bepalen.

Vooral bij Hannoveranen en Deense warmbloedpaarden

Bij KWPN-ers kwam het gen bij 7,6% van de paarden voor, bij BWP lag het op 11% en bij de Deense warmbloedpaarden en Hannoveranen zelfs op 17%. Het gen komt met name voor bij warmbloedpaarden. Waarschijnlijk is het afkomstig van een volbloed, maar de exacte bron hebben de onderzoekers nog niet kunnen vinden.

 

Vorig artikelPleiten voor basisvaccinatie
Volgend artikelEinde voor Jorn 430