Online regiovergadering KFPS: interne discussies maar ook super keuringsjaar

Een heel goed keuringsseizoen 2020, een zoektocht naar een nieuwe Hengstenkeuringsjury en veel vragen en opmerkingen over de goedkeuring van Boet 516, inmiddels bijna een jaar geleden. Dat waren de belangrijkste onderwerpen die 300 leden van het KFPS naar de online regiovergadering trokken op woensdag 18 november. Centraal stond het informeren van de leden over de commotie binnen het stamboek en in het bijzonder rondom de Hengstenkeuringsjury.
Daarnaast stonden ook punten op de agenda waarop de leden online konden stemmen zodat de Ledenraad op vrijdag 27 november met steun van de achterban beslissingen kan nemen. Zo werd er positief gereageerd op de begroting 2021, het vaststellen van de contributie en tarieven, het jaarplan 2021 en de meeste leden stemden ook voor het laten vervallen van de tweede bezichtiging en het voorstel voor de kadering van cornage in het Hengstenkeuringsreglement.

Regiobenoemingen Ledenraad

Over de  benoemingen voor de verschillende ledenraadsleden uit de regio werd online gestemd. R. Flier uit Mijnsheerenland zal Jan Raaijmakers opvolgen in Zuid Nederland, Mw. M. Bekx-Boons en H. Hurkmans zullen de regio Limburg vertegenwoordigen, B.C. Nijhof volgt H. Vloedgraven in Twente-Achterhoek op. Mevrouw A. Glas blijft in Noord en Zuid Holland en F.N. Wolfswinkel vervangt Roelof Bos als afgevaardigde van regio It Fryske Hynder. Het bestuur werkt ondertussen aan een nieuwe juryvoordracht voor de hengstenkeuring die in de komende Ledenraadsvergadering aan de orde komt. De benoemingen voor de fokkerijraad, verrichtingsjury, het bestuur en onder andere ook de vertrouwenscommissie staan ook op de agenda voor de komende Ledenraadsvergadering.

Boet 516

Het zijn bijzondere tijden, zo trapte Detlef Elling als voorlopig voorzitter de vergadering af. ‘Niet alleen vanwege Covid-19, maar ook door de interne strijd binnen het stamboek. ‘Gaat het om het Friese Paard of om wie de sterkste wil zijn?’ Naast Elling waren de andere bestuursleden – Anita van Kempen, Jan Raaijmakers, Roelof Bos en Peter Bazuijnen – naar Drachten gekomen om van daaruit via een livestream te vergaderen. Peter Bazuinen nam de voorzittersrol op zich en hij liet zowel John Boot, voorzitter van de Ledenraad als Harrie Draaijer, voorzitter van de  Hengstenkeuringsjury aan het woord voor hun invalshoek over de commotie rondom de goedkeuring van Boet 516. Nu bijna een jaar geleden en net niet acceptabel op cornage.
De afgelopen zomer zijn er afspraken gemaakt over het monitoren van zijn nakomelingen en over meer grip op en communicatie over het traject van hengstenselectie. Niet genoeg volgens de Ledenraad die een voorstel van het bestuur om de Hengstenkeuringsjury gefaseerd te laten afvloeien van tafel veegde. Twee bestuursleden stapten op. ‘Het proces kent alleen maar verliezers’, zo gaf Boot aan. ‘Maar na Siert 499 is Boet 516 de tweede gele kaart.’ Draaijer gaf toe dat de communicatie beter had gekund rondom de goedkeuring van Boet 516 maar dat het dekbrevet van de veelbesproken hengst ‘zorgvuldig, weloverwogen en reglementair’ was uitgereikt. Een gedeelte van de vragen die tijdens de online vergadering gesteld werden in de chat konden beantwoord worden, een flink aantal krijgt een vervolg na de vergadering, zo beloofde Bazuijnen die de vergadering zeer kundig leidde. Voor hem was het echter de laatste vergadering, op 27 november neemt – mits goedgekeurd door de Ledenraad – Miel Janssen het stokje van hem over.

Super keuringsseizoen

Met deze energieverslindende discussies zou je haast vergeten dat het KFPS een zeer succesvol keuringsjaar achter de rug heeft, zo vertelde directeur Ids Hellinga. ‘Er zijn bijna 100 driejarige merries meer gekeurd dan andere jaren en met een Sterpercentage van 55% was hun kwaliteit ook nog eens beter dan gemiddeld.’ Van de nood een deugd maken heeft in het geval van de locatiekeuringen geleid tot nieuwe inzichten. ‘De paarden zijn relaxter. De score voor hun draf ligt zo’n 0,4 punten hoger dan andere jaren.’ Ook de leden hebben in een enquête aangegeven dat de Locatiekeuringen een blijvertje zouden moeten zijn. Over hoe deze samen gevlochten kunnen worden met de fokdagen en de Centrale Keuring staat voor komende maanden op de agenda.

Vorig artikelLieke Lueks en Drewis: ‘hij sprong spontaan een wissel’
Volgend artikelZaterdag 21 november: livestream nieuwe KFPS stamboekhengsten