Opwarmen voor de HK met een terugblik naar 2023: bekijk hier de (Engelse en Duitse) workshops met lezingen

Foto: Digishots

Van het beoordelen van het Friese paard tot aan fokkerij, onderzoek, trainingstips en de vruchtbaarheid bij Friese paarden; de JongKFPS clinics van 2023 waren een bron van informatie en inspiratie. Bekijk hieronder de video’s die in het Engels en Duits werden gegeven. Voor de HK 2024 staan er weer mooie presentaties op de agenda. Klik hier voor het programma en tickets voor de vrijdag-clinicdag in het WTC in Leeuwarden.

Engels:

Stallion selection and choice of stallion for your mare door Manuel Gasseling

KFPS aspirant inspecteur Manuel Gasseling neemt u mee langs de keuzes die er zijn in de fokkerij van de Friese paarden. Hoe komt u tot de beste hengstenkeuze voor uw merrie? Waar houdt u rekening mee en waar kan ik op de website de slimme tools vinden om een keuze te maken.

Judging the Friesian Horse met Jolanda Slootjes

In drie kwartier neemt KFPS jurylid Jolanda Slootjes het beoordelen van het Friese paard door. Zij vertelt hoe juryleden kijken naar de onderdelen exterieur en beweging. Een basiscursus die voor iedere liefhebber van het Friese paard een ‘must’ is.

Breeding research: ‘Conservation of the Friesian Horse’ door Bart Ducro en Marije Steensma

Wageningen UR voert het vierjarig onderzoek ‘Behoud van het Friese Paard’ uit voor het KFPS. Marije Steensma is één van de onderzoekers en zij vertelt in een half uur het doel van het onderzoek uit en welke stappen er genomen worden om de genetische diversiteit van het Friese paard en de genetische problemen in kaart te brengen.

Genetic Research Update met Angie Depuydt

In drie kwartier praat Angie Depuydt van de Fenway Foundation bij over de stand van zaken in het onderzoek rondom erfelijke afwijkingen de laatste twee jaren, wat in samenwerkingen met andere onderzoeksinstituten waaronder Wageningen UR wordt gedaan.

Het hoe, wat en waarom van de aanlegtest, met Hergen van Hall

Wat verwacht een jury van een Fries paard dat meedoet aan de aanlegtesten IBOP en ABFP? Hergen van Hall legt uit dat een aanlegtest niet hetzelfde is als een dressuurproef. Het gaat om de natuurlijke aanleg van het paard en Hergen vertelt waar dan naar gekeken wordt.

Fertility problems with Friesian mares door Karin Hendriks

Dierenarts Karin Hendriks vertelt in ongeveer 55 minuten over de vruchtbaarheid van Friese paarden. Ze doet veel vruchtbaarheidsbegeleiding van Friese merries en in haar lezing bespreekt ze de specifieke cyclus van Friese paarden en verschillende voortplantingstechnieken.

Duits:

Het beoordelen van het Friese paard door Willem Sonnema

KFPS jurylid Willem Sonnema presenteert in vijf kwartier het beoordelen van het Friese paard. Hij neemt het publiek mee in de manier van keuren van de KFPS juryleden, langs rasytpe, bouw, beenwerk en beweging.

Veterinär: Lahmheid door Ben Horsmans

Dierenarts en liefhebber van het Friese paard Ben Horsman gaat in op de verschillende kreupelheden die bij het Friese paard kunnen voortkomen. Het herkennen en voorkomen bespreekt hij, waarbij voeding, beweging en training voorbij komen.

Veterinär: Atemwegserkrankung door Ben Horsmans

Om goed te presteren hebben Friese paarden longcapaciteit en sterke luchtwegen nodig. Dierenarts en Friese paardenliefhebber Ben Horsmans legt uit hoe de anatomie eruit ziet, hoe luchtwegproblemen te herkennen en vooral ook hoe te voorkomen.

 

 

Vorig artikelOpwarmen voor de HK met een terugblik naar 2023: bekijk hier de (Nederlandse) workshops met lezingen
Volgend artikelStalnaam onder de loep: ‘Van de Olijftak’