Oud-hengstenhouder en verdienstelijk fokker Wybren Jorritsma overleden

Wybren Jorritsma met Jochem 259.

Op vrijdag 4 maart 2022 is Wybren Jorritsma op 89-jarige leeftijd overleden. De oud-hengstenhouder had vroeger aan de Alde Skatting in Heeg een hengstenhouderij. De aankoop van de hengst Jochem 259 heeft Jorritsma veel gebracht. De invloed van deze Jochem is inmiddels dusdanig groot dat momenteel alleen de huidige dekhengsten Wolter 513 en Omer 493 nog vrij zijn van Jochembloed.

Kampioen Jochem 259

Jochem 259 zelf werd in 1982 algemeen kampioen op de hengstenkeuring en in 1981 en 1983 algemeen reservekampioen. De hengst werd destijds omschreven als eentje met een uitstekende drafactie met veel schoudervrijheid en een goede stuwing vanuit de achterhand. De hengst werd ook door Jorritsma uitgebracht in tuig.

Zonen Tjimme 275 en Tamme 276

In het eerste jaar kreeg Jochem 259 19 merries te dekken. Deze eerste veulens maakten veel indruk. Uit deze eerste jaargang kwamen de uiteindelijke dekhengsten Tjimme 275 en Tamme 276 die in 1982 werden goedgekeurd. De invloed van Jochem ging verder via zonen en kleinzonen en zorgde voor modernisering van het landbouwpaard naar het sportpaard. Wicher 334 en Willem 508 komen ook uit deze stam.

Succesvol fokker met stam 61

Wybren Jorritsma was zelf ook een zeer succesvol fokker. Dit begon bij de merrie Nedia (Ewold 181 x Aise 170) Model en Preferent uit stam 61. Deze lijn zette zich sterk voort met Caroline (Nanne 197) Ster, Preferent, Rolanda (Jetse 225) Model, Preferent en Berke (Freark 218) Ster Preferent. Ook Tjimkje (Freark 218) Preferent en Geesje (Freark 218) Model, Preferent en Prestatie zijn fokproducten uit deze lijn en gefokt door Jorritsma. Geesje is tevens de moeder van Jillis 301, ook door Jorritsma gefokt. Een foto van Geesje met één van haar veulens prijkt op de rouwadvertentie van Jorritsma.

Veel Preferent bloed

De fokkerij van Jorritsma behaalde veel successen op verschillende fronten. Ten eerste natuurlijk in de fokkerij. Uit de uiterst vruchtbare fokkerij van Jorritsma zijn al wel vijftien preferente merries te tellen waaronder al de reeds genoemde merries, maar bijvoorbeeld ook de Jochemdochters Catharina, Tsjikke, Vronie, Waltrude en Wijnanda en de uiterst succesvolle Wealtsje. Toen de introductie van de stalnamen zich verder ontwikkelde ontvingen zijn fokproducten “fan de Kromme Jelte” als achtervoegsel. Hendrika fan de Kromme Jelte (Sape 381), Ilse fan de Kromme Jelte (Tsjerk 328) en Lawine fan de Kromme Jelte (Tsjomme 329) zijn ook allemaal Preferent geworden.

Keuringskampioenen

Menigmaal haalden fokproducten uit de fokkerij van Jorritsma een kampioens,- dan reservekampioenstitel binnen. Geesje en Wealtsje haalden onder andere al eens titels voor oudere merries binnen op de Centrale Keuring. Maar ook bij fokvereniging It Fryske Hynder in Blauwhuis was Jorritsma een grote inbrenger van succesvolle fokproducten waaronder ook vaak met de toen nog vaak gepresenteerde fokgroepen. Jorritsma was niet alleen als inbrenger van fokproducten betrokken bij de genoemde fokvereniging, maar is er ook van 1973 tot en met 1983 bestuurslid geweest. Eerst als algemeen bestuurslid en later als penningmeester. Samen met zijn vrouw Blijke Jorritsma-Waterlander (overleden in 2014) en hun immer ‘rechterhand’ Vronie van Asma-van de Tol (heden ten dage actief als lintendame bij het KFPS), waren ze paraat op vele fronten rondom de fokvereniging. Jorritsma zocht vaak de veulens uit die gewonnen konden worden in de destijds veelal gehouden loterijen. In 2008 is Jorritsma erelid geworden van deze fokvereniging, welke hij tot op hoge leeftijd jaarlijks bleef bezoeken.

Sport

Ook in de sport komen succesvolle producten uit stam 61 voor. Jorritsma zelf was een actieve rijder binnen Vereniging Het Friese Tuigpaard en samen met Vronie van Asma hebben ze vele eerste prijzen mee naar huis mogen nemen. In 1964 en 1965 werden ze kampioen tweespannen met moeder en dochter Nedia en Carolina. Ook Rolanda en Tjimkje vormden jarenlang een goed span en wonnen regelmatig prijzen. Pieter Haytema reed vroeger met o.a. Bearend (Jochem 259) die ook uit deze foklijn komt en Vronie wist eens dameskampioen op Schiermonnikoog te worden met Jochem 259. Van recentelijke orde zijn bijvoorbeeld Gouverneur fan ’t Hertefean (stamboeknaam Germ B.) en Willem van de Zegge (Willem van het Donckse Hof), hengsten die nu aan de weg timmeren waarvan diens roots terugvoeren op de succesvolle merrielijn van Jorritsma. Ook mogen we Roaske fan de Kromme Jelte niet vergeten. Deze dochter van Jasper 366 x Melle 311 is in Duitse handen en werd ook gefokt door Jorritsma. Roaske doet het bijzonder goed in de dressuursport en heeft het Sport-Elite predicaat gehaald. In oktober 2019 kwam de merrie uit op de Europese Kampioenschappen dressuur van het K&PP in Haskerhorne. Jorritsma en Vronie van Asma hebben Roaske in levende lijve nog begroet!

Vorig artikelHorse of the Year in Zuid Afrika
Volgend artikelEsther en Coco (Hessel 480) in de prijzen op het NK : ‘Op Coco kun je bouwen’