Oud-hengstenhouder Rob Zorn overleden

Rob Zorn in oktober 2021 bij de overhandiging van het schilderij van Gjalt 426 aan Stephanie Dietrich van Gestut Wickeschliede waar de hengst staat.

Op 80-jarige leeftijd is afgelopen mei Rob Zorn overleden. De in Thailand woonachtige Zorn was (mede)eigenaar van verschillende KFPS hengsten zoals Beintse 418, Winand 405, Walter 282 en Jelke 367. Hij was ook degene die Gjalt 426 als jong hengstveulen aankocht en naar Nederland haalde in het streven het Friese paard naar een lagere verwantschap te helpen.

Impulsief en hart op de tong

Zorn kwam oorspronkelijk uit Haarlem en was uit ‘Hollands’ hout gesneden. Hart op de tong, impulsief en nog weleens ongenuanceerd. Ruwe bolster, blanke pit, zo wordt hij omschreven door mensen die met hem in het verleden hebben gewerkt. Onomstreden was de kleurrijke Zorn daarom ook niet. Maar de passie voor en kennis over het Friese paard waren onbetwist.

Gjalt 426 aangekocht als veulen

Zo was Zorn zijn tijd vooruit toen hij 20 jaar geleden een aantal laagverwante hengstveulens naar Nederland wist te halen. Hij zag de noodzaak van bloedspreiding en voegde de daad bij het woord. Een vijftal jonge zonen van Pyt 325 kwam zo vanuit Amerika weer terug naar hun ‘moederland’. Hieruit werd Gjalt 426, met een verwantschap van 16,2%, goedgekeurd. De 20-jarige hengst staat inmiddels in Duitsland bij Gestüt Wickeschliede en met zoon Omer 493, met een verwantschap van 16,3%, kan de toenmalige import-actie van Zorn als belangrijke nalatenschap van hem gezien worden. Ook bij de goedkeuring op afstammelingen van Naen 264 – geboren in 1976 – heeft Zorn letterlijk een duit in het zakje gedaan, waardoor niet alleen Naen 264 zelf, maar ook zijn zes zonen en diverse kleinzonen zoals Adel 357, Olrik 383, Wander 352 en Pyt 325 en de hengsten daar weer uit, in diverse bloedlijnen terug te vinden zijn.

Emigreren naar Thailand

Zorn kreeg in zijn ogen niet de erkenning voor zijn bijdrage aan de fokkerij en besloot met zijn Thaise vrouw voorgoed naar Thailand te emigreren. De spullen die hem herinnerden aan zijn Friese paarden gaf hij weg en het contact met Nederland werd minimaal. Het duurde dan ook even voordat bekend werd dat Zorn begin mei aan een hartinfarct is overleden.

Vorig artikelUpdate Worldwide Friesian Tour : nog 150 dagen en 28.580 km te gaan!
Volgend artikelCentrale Keuring 2022: hier is het programma