Paard van het jaar: de genomineerden

Judith Pietersen - Limited Edition Europees Kampioenschap Fries Paard 2017 © DigiShots

Wie wordt op zaterdag 12 januari 2019 uitgeroepen tot Paard van het Jaar? En komt daarmee in het illustere rijtje van Limited Edition, Eise 489, Els F.T., Beart 411 en Norbert 444? De genomineerden zijn Joppe, Mario fan Bokkum en Horses2fly Anniek. Naar welke  topper gaat uw stem?

Voor de titel Paard van het Jaar zijn drie paarden genomineerd. Deze paarden stonden het afgelopen jaar in de picture door uitzonderlijk goed te presteren in de dressuur-, men- en/of tuigsport. Naast een vakjury, bestaande uit drie personen, heeft ook het publiek een belangrijke stem! Tot en met 31 december kunt u uw stem uitbrengen via mail@kfps.nl of op de facebook-pagina van het KFPS. Geef daarbij ook een toelichting op uw keuze. Degene met de leukste motivatie ontvangt een mooie KFPS Royal Friesian jas uit de nieuwste collectie! Het winnende paard wordt op zaterdag 12 januari in het zonnetje gezet tijdens de Hengstenkeuring in het WTC Expo te Leeuwarden.

Joppe
Fokker: H. Sikma, Moorweg-Klosterschoo (Dld.)   Eigenaar: N.L. Schrale, Oudehaske
De zevenjarige Maurus 441-zoon Joppe deed ook afgelopen seizoen de harten van tuigliefhebbers weer sneller kloppen. Na het succesvolle seizoen van vorig jaar, wist de hengst ook dit jaar alle keren dat hij in handen van Henk Hammers aan de start verscheen om te zetten in winst. De succesreeks van Joppe begon eind april in De Bilt, waar hij de ereronde in de limietklasse mocht aanvoeren. Vervolgens gaf hij de concurrentie het nakijken in de limietklasse op de concoursen in Lunteren, Bennekom en Norg. Deelname aan het kampioenschap ereklasse in Buitenpost was daarmee veilig gesteld. Joppe deed wat er van hem verwacht werd: kampioen worden! Als afsluiter van het seizoen schreef de hengst daarna ook de ereklasse op de concoursen in Rijs, Opmeer en Drogeham op zijn naam. Dat verdient toch een nominatie voor Paard van het Jaar 2018?

Foto: Ellen Franke

Mario fan Bokkum (stbnaam Mario van de Poldersdijk)
Fokker: M.P.G. Gielen, Etten-Leur  Eigenaar: S. Minkema en J.J. Schreuder, Frieschepalen
De zesjarige Mario fan Bokkum (Jasper 366), die als stamboeknaam Mario van de Poldersdijk heeft, liep zich het afgelopen jaar keer op keer in de schijnwerpers. En of het nu onder het zadel is of in tuig, Mario draait er zijn hoef niet voor om. Dit fenomenaal presterende sportpaard wist in beide disciplines meerdere titels in de wacht te slepen. Met Harmina Holwerda was hij begin dit jaar indoorkampioen van Friesland in de Z1 dressuur. Op de KNHS indoorkampioenschappen waren ze negende in de Z1. Op de outdoorkampioenschappen van Friesland behaalde Mario de reservetitel in de Z2. Op de Centrale Keuring werd Mario gehuldigd als winnaar van de Pavo Fryso Bokaal dressuuraanleg. Eind september schreef Mario het Alrako KFPS kampioenschap dressuur in de klasse Z2 op zijn naam en in oktober voegde hij daar het Europees kampioenschap zesjarige dressuurpaarden aan toe. De combinatie maakt tevens deel uit van het Mei Grand Prix Nei Grand Prix 2.0 project. In handen van Sybren Minkema maakte Mario deel uit van het kampioenstandem en klavertje drie. Met Jolanda Schreuder was Mario de winnaar van de Pavo Fryso Bokaal tuigaanleg bij de hengsten en ruinen. Absoluut een nominatie voor Paard van het Jaar 2018 waard!
Foto: DigiShots

Horses2fly Anniek (stbnaam Anniek van de Oosterzanden)
Fokker: L.F. Mollema-Lievers en A. Mollema, Siddeburen  Eigenaar: E. Poppen-Plenter, Froombosch
De tienjarige Horses2fly Anniek (Haitse 425), die Anniek van de Oosterzanden als stamboeknaam heeft, bezorgde haar eigenaar Jacques Poppen een topseizoen in het mennen. Na een vervelende blessure gaf Anniek afgelopen seizoen aan weer volop hersteld te zijn en zich te kunnen meten met de absolute mentop. In handen van Jacques Poppen wist de merrie de Witte van Moort Para Men Trophy te veroveren. Vervolgens ging de reis naar het Wereldkampioenschap paramennen in het Limburgse Kronenberg. Anniek bezorgde haar menner individueel goud en daarnaast ook nog eens teamgoud. En dan te bedenken dat het WK pas de zevende wedstrijd was voor Horses2fly Anniek! Als kers op de taart werden ze eind september ook gehuldigd als Hippiade kampioen in de klasse M mendressuur. Dat is toch wel een nominatie voor Paard van het Jaar 2018 waard?
Foto: Bianca Douwes

Vorig artikelZes nieuwe KFPS hengsten
Volgend artikelFriese paarden naar Denemarken voor trouwerij