Genomineerden voor Paard van het Jaar 2021

Stemmen kan tot en met 31 december. De publieksjury én de vakjury bepalen samen wie de titel krijgt. De bekendmaking Paard van het Jaar 2021 is op zaterdag 15 januari tijdens de online Hengstenkeuring 2022.

Jurre 495 KFPS Hengstenkeuring 2021 © DigiShots

Jurre 495 Sport AAA

Fokker: Hendrik Deinum
Eigenaar: Stal Chardon en Hans-Jurgen Niemeyer 

De viervoudig kampioen van de Hengstenkeuring zal veel mensen als eerste te binnen schieten voor de titel Paard van het Jaar 2021. Jurre 495 Sport AAA, de tienjarige zoon van Maurits 437 uit de Ster Preferente Teatske L. (Jasper 366) is door Hendrik Deinum gefokt en leverde begin 2021 al een huzarenstukje af door voor de vierde maal het kampioenslint op te eisen. Het jaar begon dus mooi voor de hengst van Stal Chardon en Hans-Jurgen Niemeyer. En het werd alleen maar beter, want inmiddels heeft hij al twee Kroonmerries voortgebracht, ligt zijn Sterpercentage op 60%, heeft hij een AAA-nakomeling en -bovenal- leverde hij de kampioen van de Centrale Keuring: de driejarige Ilya fan Jentsje’s Pleats. Voordat zijn zonen hun rol in de spotlight gaan opeisen is het voor Jurre 495 nu de tijd om in de slipstream van zijn succes ook deze titel in de wacht te slepen. Of zou hij het ook zo spannend maken als op de Hengstenkeuring?

Tizian fan Ass Ster Sport Elite

Fokker: Annelie Schaefer
Eigenaar: Linda Anell en Kristoffer Johansson

Het had echt niet veel gescheeld of Tizian fan Ass Ster Sport Elite (Epke 494 x Brandus 345) had deel uitgemaakt van de Nederlandse selectie voor de WK jonge dressuurpaarden. Met Bennie van Es was deze zeer getalenteerde hengst heel dichtbij een aanwijzing. Het feit dat hij zo dichtbij kwam, maakt alle liefhebbers van de Friese paarden trots. Als lid van de WBFSH staan competities op internationaal dressuurniveau open voor Friese paarden en de nog maar zevenjarige Tizian laat meteen zien dat de Friese paarden serieus meedoen. Het is een mooie opsteker voor de eigenaren van Tizian, Linda Anell en Kristoffer Johansson uit Zweden, en vooral ook zijn fokster Annelie Schaefer die al jaren op sport fokt met haar Friese paarden. Ondertussen rijden Bennie en Tizian scores boven de 70% in de Lichte Tour, en komen ze in de top van de klassementen terecht. Een nominatie voor Paard van het Jaar 2021 is dan ook dik verdiend.

Bennie van Es – Tizian fan Ass Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021 © DigiShots


Renske Carmen op de CK 2021 (Foto: Karin Sevink)

Renske Carmen f.d. Visscherwei Model Sport Elite

Fokker/eigenaar: Elvera Scholten

Ze won dit jaar de Xerxina-trofee, werd vorig jaar Model, is inmiddels Sport Elite dankzij haar prestaties in de Lichte Tour dressuur en bovendien zette ze vorig jaar haar tweede veulen – van Wibout 511 – op de wereld. De achtjarige Carmen f.d. Visscherwei (Tsjalke 397 x Olof 315) is het toonbeeld van een succesvolle combinatie tussen sport en fokkerij. Met dank aan haar fokster en eigenaresse Elvera Scholten die de merrie alle kansen geeft.
In 2019 wist Renske Carmen met Isabelle Vroomans de Pavo Fryso bokaal dressuur te winnen bij de 5- en 6-jarige merries, terwijl ze kort daarvoor haar eerste veulen had gekregen: een merrieveulen van Mees 497. Dat jaar haalde ze ook de Europese titel binnen, waarmee ze menig hengst de baas was. Dat Renske Carmen haar mannetje staat was al duidelijk. Voor haar zegereeks in de dressuurring moest ze noodgedwongen 11 maanden boxrust houden vanwege een peesblessure. Hennie Roffel rijdt Renske Carmen in de Lichte Tour waar ze een stijgende lijn te pakken hebben naar 65% en hoger. We kijken met zijn allen uit naar nog meer mooie jaren met dit powerhouse.

Boukje C. stamboek Preferent

Fokker/eigenaar: Gert Cent

Zou er naast een faderpaard, ook een moederpaard bestaan? Zo ja, dan is dit Boukje C. op het lijf geschreven. De 21-jarige merrie geniet van haar welverdiende rust bij haar fokker Gert Cent in Netterden, maar ze heeft een enorme staat van dienst. Boukje C. stamboek Preferent (Anton 343 x Jelmer 297) heeft maar liefst 17 veulens gegeven. ‘Het is genoeg geweest’, aldus haar fokker die haar vruchtbaarheid roemt. ‘Ze werd elk jaar drachtig, meestal zelfs na één inseminatie.’ Een voorbeeld in duurzaamheid, vruchtbaarheid én gezondheid. ‘In al die jaren heeft ze nog nooit wat gemankeerd’, aldus Gert die de merrie ooit één keer naar een keuring heeft gedaan. ‘Dat was geen goeie timing, ze had een veulen aan de voet.’ Boukje bleef stamboek. ‘Ook zonder Ster ben ik altijd in haar blijven geloven.’ Terecht. Ze werd op haar eerste vier nakomelingen Preferent en op haar eerste negen nakomelingen Kroonjuweel. Ze is de moeder van Meinte 490 Sport Elite AA en Vroukje C Kroon AAA (Norbert 444) en Dean C Sport A (Beart 411), foto rechts. Een prestatie van jewelste, in de luwte, maar nu even volop in de spotlight voor de verkiezing Paard van het Jaar 2021.

Foto Boukje C.: Ellen Franke

This poll is no longer accepting votes

Stem op het Paard van het Jaar 2021
Het tellen van de stemmen is gesloten op 31 december 2021.
Eén keer stemmen per IP-adres.