Paardenarts Tineke de Haan houdt gepaste afstand

(Foto: Istockphoto/Tom Goossens Photography)

Ook dierenartsen treffen maatregelen om de overdracht van het coronavirus te voorkomen. Het is natuurlijk zaak om zelf gezond te blijven, maar ook om het virus niet te verspreiden. In hoeverre heeft de nieuwe handelwijze effect op hun dagelijkse werk? Dierenarts Tineke de Haan is eigenaar bij Equilife Paardenartsen en vooral werkzaam in Friesland. Tineke geeft aan dat ze blij is dat ze haar werk nog ‘gewoon’ kan uitvoeren: ‘We kunnen nog gewoon naar de klanten toe en klanten komen ook nog bij ons. Wij behandelen vrijwel alleen maar paarden en dat maakt het relatief gemakkelijk om goede afstand van de eigenaar te bewaren, dat zal bij onze gezelschapsdieren collega’s anders zijn. Dus hele grote verandering merken we nog niet, los van het feit dat het je wel veel bezighoudt. In de kleine dingen let je toch zeker wel op’.

Gepaste afstand

Tineke de Haan houdt zich vooral met alle facetten van voortplanting bij paarden bezig: ‘Dan sta ik achter het paard en de klant aan de voorkant, wat al een redelijke afstand creëert. Nou is het wel zo dat mensen graag mee kijken op het echoscherm. De afgelopen weken vraag ik ze dan toch vriendelijk of ze op gepaste afstand willen blijven. Kom je bij een (nieuwe) klant waar je normaal gesproken een hand zou geven, dan doe je dat nu niet en zeg je toch een soort van ongemakkelijk, ‘nou hoi, ik ben dan Tineke’. Iedereen kent de situatie en heeft er natuurlijk begrip voor’.

Gezond verstand

Tineke en haar collega’s proberen het klantcontact te beperken: ‘Wat we ook doen als we de paarden kennen en ermee vertrouwd zijn is dat we klant vragen de halsters bij de box te leggen. We redden onszelf dan wel. We hebben altijd een telefoon bij de hand mochten we toch hulp nodig hebben. Onze stagiaire is nu een week thuis omdat er iemand in haar omgeving een paar dagen niet fit was. Zelf heeft ze gelukkig nergens last van, maar we willen zo min mogelijk risico lopen. Praktisch heeft het voor ons (nog) geen mega impact, maar we gaan er wel met gezond verstand en gepaste maatregelen mee om’.

 

Vorig artikelBlog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
Volgend artikelJurre 495 en Eise 489 samen in het span (met video)