Pavo Fryso Bokaal wordt rijden én genieten voor Rick van Valkenburg

Rick van Valkenburg (Foto: Ingrid Truijens)

Rick van Valkenburg deed dit jaar voor het eerst mee aan de voorselecties van de Pavo Fryso Bokaal. De ruiter uit Vlijmen was blij verrast dat hij in Kootwijk direct twee merries wist te selecteren voor de halve finale.

Eerder gezellig dan competitie

Amateurruiter Van Valkenburg, die sinds een jaar paarden rijdt voor stal Black Stables van eigenaresse Miranda van Hintum, kijkt al uit naar de halve finale. ‘De hal in Drachten is erg fijn om te rijden. En persoonlijk vind ik de opzet van de Pavo Fryso Bokaal erg leuk. Je presenteert dan wel je eigen paard, maar je rijdt met een groepje in de ring. Er wordt gekeken naar dressuuraanleg en daardoor voelt het niet echt als een competitie tussen de ruiters. Het is eerder gezellig’, lacht hij.

Tweede keer voor Reina

In Kootwijk selecteerde Van Valkenburg zich met de zesjarige Reina Stal de Oergong (Jerke 434 x Haitse 425) en de vijfjarige Trijntje fan de Groenesteegh (Wolfert 467 x Andries 415). ‘Reina heeft al een sportpredikaat en start ik in de klasse Z1. Zij liep vorig jaar ook mee in de Pavo Fryso Bokaal dus we hoopten al dat zij door mocht. Trijntje rijdt ik pas sinds vier weken en met haar start ik in de M1-selecties voor het NK dressuur voor friezen.’

Trainingsdag in Lunteren

Volgens de jury in Kootwijk stelde Van Valkenburg de merries vriendelijk voor, maar mochten ze nog iets meer ‘bergop’ lopen. ‘Binnenkort neem ik deel aan de trainingsdag voor de Pavo Fryso Bokaal in Lunteren. Juist omdat ik nog weinig ervaring heb met zo’n aanlegwedstrijd is het fijn om hieraan mee te doen, vertelt Van Valkenburg. ‘En normaal rijdt ik best proefgericht, maar ik ga nu per keer iets korter trainen en meer tijd besteden aan het schakelen in de gangen, zodat ik de paarden straks fris voor kan stellen.’

Zo goed mogelijk presenteren

Maar uiteindelijk draait het om de dressuuraanleg van het paard, weet de ruiter. ‘Aanleg kan ik niet veranderen, ik kan een paard alleen zo goed als ik kan presenteren. Ik ga die halve finale dus goed rijden, maar er ook écht van genieten.’

Vorig artikelProgramma Centrale Keuring: 11-12-13-14 september FCD Drachten
Volgend artikelPavo Fryso selectiewedstrijd Oldeholtpade: Yde van de Noeste Hoeve en Tsjalda B. toppers