Pleegmerrie voor Elias 494-veulen: ‘Verdrietig, maar ook wonderschoon’ *video*

Peter Spahn en Ykje Baron konden hun geluk niet op toen Adelheit Model Sport zondagnacht het leven schonk aan een kerngezond hengstveulen van Elias 494. “Helaas stierf de merrie enkele uren later; het hengstje had nog biest gedronken, maar daarna ging Adelheit hard achteruit en hebben we haar laten inslapen”, vertelt een aangeslagen Ykje.

Ze is net klaar met het schoonspuiten van een van de extra grote stallen. Ykje vertelt: “Hier komen straks de pleegmerrie en het veulen te staan. Misschien halen we ze vanavond nog wel op. Het gaat zó goed met die twee! Het is een heel wakker en actief veulen, en zijn ‘nieuwe’ moeder is dol op hem; ze accepteerde hem meteen.”

Speciale merrie

De merrie die het veulen op de wereld bracht, is de twintigjarige Adelheit Model Sport (Leffert 306 x Oege 267). Een zeer speciale merrie voor Ykje. “Mijn vader fokte haar en ik ben eigenlijk samen met haar groot geworden. Eén van de drie eerste fokproducten was mijn eerste Grand Prix-paard; de andere hengst, en Adelheit, bereikten de Lichte Tour. Zij is de laatste van dit drietal dat nu overleden is, en daarmee sterft eigenlijk een stukje van mijn jeugd. Daarnaast was ze een soort kroon op de fokkerij van onze familie. Mijn ouders zijn op leeftijd en mijn moeder is ziek en dit zou het laatste veulentje worden wat ze fokten.”

Temperamentvol

“Je weet dat er een tijd komt dat je je paard moet laten gaan”, vervolgt Ykje emotioneel. “Maar als het moment daar is, is het gewoon superheftig.” Adelheid was een merrie met heel veel temperament. Gevoelig en snel. “Van haar heb ik echt leren rijden. Zo sensibel wil je een paard graag hebben. Ze was nooit moe, ik kon haar twee uur intensief trainen, maar ze ging gewoon door.”

Supermoeder

Ykje Baron en Adelheit (Foto: Privébezit)

Naast dat ze aanleg had als sportpaard en een geweldige mentaliteit, was ze ook een onbetaalbare fokmerrie. “We hadden ervoor gekozen om haar de fokkerij in te laten gaan omdat ze model was en we graag meerdere nakomelingen wilden van haar. Ze was geboren voor het moederschap. Ze genóót van het drachtig zijn. Voordat ze gescand moest worden, wist ik al of ze drachtig was of niet. Ze was zowel fysiek als tussen de oren op haar best als ze een veulen droeg.”

Van niks naar Lichte Tour

Na 2,5 jaar niets te hebben gedaan, als fokmerrie, beviel ze van een levenloos veulen. Nadat Ykje haar toen had opgepakt, selecteerde ze zich voor de FK. Eind september wonnen ze het ZZ-Zwaar in Kootwijk en in november startte ze de merrie in de Prix St.Georges!

”Ze bloeide helemaal op”

Adelheit bracht veulens van onder ander Peters Grand Prix-hengsten Anders en Ekwador. De Anders-ruin loopt in de Lichte Tour. Van Tymon 451 werd een merrie geboren die helaas een ongeluk kreeg waardoor ze niet in de sport kan worden uitgebracht, maar die het als fokmerrie heel goed doet.

“Toen ze zeventien jaar was, bleef Adelheit gust. In dat jaar ging ze hard achteruit, het was echt heel zielig om mee te maken. Ze miste duidelijk het ‘moeder-zijn’. En dus besloten we haar toch maar wel te laten dekken. Prompt bloeide ze weer op toen ze drachtig was van Elias…”

Fitter dan ooit

Ondanks dat Adelheit negentien was toen ze vorig jaar geïnsemineerd werd, hadden Peter en Ykje geen twijfel of ze haar nog een dracht wilden laten meemaken. “Niet drachtig was ook geen optie, dan zou ze zeker wegkwijnen. Haar dracht verliep voorspoedig, en Adelheid was fitter dan ooit. Je zag aan haar nooit of ze dragend was, zo’n strak lijf had ze nog.”

“De bevalling verliep prima, al was het veulen iets te vroeg. Maar nadat de nageboorte er niet goed afgekomen was, ging het snel met haar. Ze verloor ook haar interesse in het veulen, een veeg teken. Om haar verder lijden te besparen, werd de merrie ingeslapen.”

Ontroostbaar, maar dankbaar

“Ik ben ontroostbaar dat Adelheit er niet meer is. Maar aan de andere kant ben ik dankbaar voor alles wat ze gebracht heeft. En het is natuurlijk wonderbaarlijk dat het meteen zo klikt met de eerste pleegmerrie, van Martin Stegeman. Ze kwam echt zo op het veulen af van ‘Die is van mij”, een heel mooi moment.”

“Het is nu nog even dubbel, maar het verdriet om Adelheit zal slijten. Het is fijn dat het veulen hier straks op stal komt, en dat we hem zullen zien opgroeien. Adelheit zal in hem, en in haar andere nakomelingen, blijven voortleven; en vergeten zal ik haar nooit!”
Video van de merrie met het veulen, voor het eerst los in de binnenbak.

Tekst: Christine Dijk

Foto: Still uit video/Facebook Stal Baron Spahn

Vorig artikelWirdmer en Lisanne Veenje naar 66%: ‘We hadden allebei te weinig focus’
Volgend artikelLivestream eindbeoordeling ABFP-4 en verkorte test – 30 juli