Praktijkverhaal: droes

Aimy Pouw: Droes wordt veroorzaakt door Streptococcus equi subsp. Equi. Dit is de meest voorkomende bacteriële luchtweg ziekteverwekker bij paarden. (Foto: iStock)

Aimy Pouw, dierenarts bij de Lingehoeve Noord-Holland, werd bij een driejarige Friese ruin geroepen. Falko voelde zich niet goed. Hij taalde niet meer naar zijn lekkere hooi of bak met muesli en stond afgezonderd in de Friese ruinen-groep van de stal waar hij pas naar toe was verhuisd. Aimy trof bij aankomst een lusteloos paard aan: ‘Er kwam wat snot uit de neus en hij stond met een gestrekte hals. De ruin had koorts, 39,4 °C. Zijn lymfeknopen in keel-regio waren opgezet en erg gevoelig bij aanraking’. Falko werd apart gezet van de overige Friese paarden, in de ‘ziekenbox’, zodat contact met gezonde paarden niet meer mogelijk was. Met behulp van koortsremmers en het voeren van slobber bleef Falko toch enigszins eten.

Abcessen

Uit de ingestuurde neusswab blijkt dat Falko last heeft van droes. Droes wordt veroorzaakt door Streptococcus equi subsp. equi. Dit is de meest voorkomende bacteriële luchtweg ziekteverwekker bij paarden.  Aimy Pouw: ‘Na een paar dagen braken de lymfeknopen in het keelgebied van Falko gelukkig naar buiten open. Dit was het moment dat de koorts gelukkig begon te zakken en hij zich stukken beter voelde. Dagelijks werden de opengebroken abcessen in zijn keelgebied gespoeld.’ Falko moest nog minimaal zes weken apart gehuisvest worden van de overige dieren, dit gezien hij nog lang de droes bacteriën kon blijven uitscheiden via zijn neus.

Vaccineren

Aimy Pouw adviseert: ‘Naast goed stalmanagement, kan ook droes vaccinatie tot een preventieve maatregel behoren. Bij droes vaccinatie is een groep paarden niet 100% beschermd tegen droes, maar wanneer droes onverhoopt toch de kop opsteekt op stal, verlopen de ziekteverschijnselen een stuk milder, dit door verlaging van de infectiedruk. Om deze reden is na vaccinatie een stal eerder een droes uitbraak te boven’. Bij droes vaccinatie wordt een kleine hoeveelheid verzwakte droesbacterie aan de binnenzijde van de bovenlip van het paard ingebracht middels een kort, zeer dun naaldje. Na vier weken wordt deze vaccinatie herhaald (basisvaccinatie). Vervolgens dient deze vaccinatie minstens iedere zes maanden geboosterd te worden. Maar waarschuwt Pouw: ‘Inenten tegen droes heeft enkel zin als alle aanwezige paarden op stal worden gevaccineerd’.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Aimy Pouw in Phryso december

Vorig artikelEindbeoordeling Centraal onderzoek week uitgesteld
Volgend artikel312 aanmeldingen voor de eerste bezichtiging